четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Николай Аретов и Иглика Мишкова за съвременните митове

Проф. Николай Аретов и Иглика Мишкова за съвременните митове

Винаги има един доминиращ разказ, който предава общоприетото и който учим в училище под различни форми, вплетен е в празниците и литературата. Това парадоксално е разказът за похитеното съкровище, който е ядрото на българската национална митология. Мислим за себе си като хора, на които нещо е отнето. Някакви външни злодеи все нещо ни крадат – и моми ни крадат, и имота ни крадат, и държавта ни крадат, и азбуката ни крадат, и знанието ни крадат, и какво ли още не.
и това се повтаря по много начини

Така проф. Николай Аретов определи националните митове, които формират българската идентичност.

„Подобна е ситуацията и с днешния празник Петльовден. В традиционното общество, това е празник на момчетата, на мъжката полова зрялост, защото на този ден младеж, който вече е достигнал възраст за женитба, трябва да заколи петел и това се прави за здравето на мъжката челят. По-късно се появява една легенда, плод на 30-те годинии на XX век, при която една жена трябвало да предпази детето си от османците, които взимали кръвен данък. За да запази сина си, заклала петел, опръскала вратата на дома си с кръвта и предпазила цялто село, защото влизайки османските чиновници, видели окървавения праг и напуснали, защото се уплашили от смелостта на жената. Но това е отново подобна легенда за отнемането“, коментира д-р Иглика Мишкова, етнолог от Института по етнология и фолклористика в етнографски музей към БАН.

И до днешен виждаме, че когато говорим за празници и достижения, винаги търсим българите и къде се намират, изтъкваме участието на българите при добро събитие. Така че имаме склонност да търсим нашенеца при успеха, посочи още тя.

И двамата гости бяха категорични, че празниците, които разделят нацията, са 9 септември и 1 февруари

Целия разговор за съвременните митове и празници можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …