неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Никола Георгиев: Защо ценностите да са само християнски

Проф. Никола Георгиев: Защо ценностите да са само християнски

За вярата и за универсалността на ценностите разсъждава известният литературовед и преподавател проф. Никола Георгиев в поредния си разговор с Илия Вълков от Би Ай Ти.

Преди предстоящия православен Великден той пожелава хората „да не се подлагат на празника като покорни същества“.

„Нека не наричаме ценностите християнски – те са такива и в исляма, и в юдаизма. Какво си ти, християнство, че добрите страни на човека ще ги наричаш само християнски“, пита той.

Според професора настоящето е забравено минало, но е по-добре човек да се измъчва, знаейки миналото, и помнейки, че може да греши.

За Септемврийското въстание от 1923 г., за „обидата, която част от българската интелигенция лепна върху българската история“, за Никола Вапцаров като „терорист“ и стихотворението „Вяра“ като религиозен текст, за държавата и църквата като „хълбок и гащи“ – чуйте размислите на проф. Никола Георгиев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …