сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Никола Георгиев: Премълчаването е хватка на всяка власт

Проф. Никола Георгиев: Премълчаването е хватка на всяка власт

В следващите дни Би Ай Ти ви предлага срещи с именития литературовед и преподавател проф. Никола Георгиев – за премълчаването на историческата памет, за въстанията и революциите, за фереджетата, воалетките и идеологическите забрани в модата, за човешките ценности, които по думите му са еднакви за всички хора.

На 20 април, деня, в който гръмва първата пушка на Априлското въстание, ви предлагаме размислите на проф. Георгиев за “хватката на премълчаването” – един от начините, по които според него властта борави с миналото и настоящето.

„Всяка власт е калпава и пише историята както й угажда, за да бъде отречена и осмяна от следващата. В полукапиталистическа България има полуидеология, която действа чрез способа на премълчаването.

Бъркотията в днешното просвещение е до голяма степен породена от колебанието кое да премълчим и кое не. Това е едно от средствата за определяне на мисленето на хората“, казва проф. Георгиев.

Априлското въстание стана още по-неудобно за днешните управници, след като те са подлагали гръб, да не кажа друго, на Германия, на Съветския съюз, на Запада, а сега и на Турция, смята още професорът.

Той подлага на съмнение и термини като „турско присъствие“, „съжителство“, „преврат“, „въстание“…

Чуйте разсъжденията му по тези теми във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Моля ви се, уважавайте се, как така „осмяна“? „Всяка власт е калпава и пише историята както й угажда, за да бъде отречена и осмяна