петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Нели Огнянова: Идва времето на отговорната журналистика

Проф. Нели Огнянова: Идва времето на отговорната журналистика

Надявам се, че идва времето на отговорната журналистика. А медийната грамотност ще позволява на хората да правят разлика между медии, които работят за правото на информация, и немедиите, които манипулират, използват враждебна реч, служат си с прийомите на клеветата и черния пиар, като пречат на правото на информация.

Това заяви в предаването еМисия България проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право.

„Много вярвам в ролята на училището и най-важният урок е честното отношение към хората. Знаете, че медиите трябва да имат кауза – вие сте там да информирате, а не да манипулирате“, категорична е тя.

Проф. Огнянова коментира темата за езика на омразата в социалните мрежи.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия е постигнала споразумение с някои от най-големите социални медии, включително „Фейсбук“ и „Туитър“, за борба с разпространението на езика на омразата в интернет.

Проф. Огнянова уточни, че става дума за четири организации – „Фейсбук“, „Туитър“, „Ютюб“ и „Майкрософт“. Те са поели ангажимент да преглеждат всички сигнали за реч на омразата в рамките на 24 часа.

„Комисията смята, че трябва да отиде отвъд писаното право – ЕК има закони, държавите имат закони, но вече става дума за прилагането им, и затова влиза в разговори с големите мрежи и търси съдействието им, особено след терористичните атаки в Брюксел и Париж“, каза тя.

Проф. Огнянова припомни, че враждебната реч бива определяна за престъпление, а ЕК изисква от държавите тя да бъде вкарана в наказателните закони.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …