неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Нако Стефанов: Интересът на Китай към БДЖ е заради новия път на коприната

Проф. Нако Стефанов: Интересът на Китай към БДЖ е заради новия път на коприната

Световният икономически лидер Китай влага милиони долари в малка България. Най-големият производител за железопътно оборудване с света предлага да инвестира милиони в Българските държавни железници. С какво ръждясалото БДЖ привлече вниманието на китайския гигант, коментира проф. Нако Стефанов, който гостува в студиото на еМисия България.

Според историка и изследовател на Източна Азия не толкова БДЖ са заинтригували Китай като инвеститор, а геополитическото положение на страната ни. „Това е по-скоро поклон и предварителна стъпка за създаване на атмосфера за доверие. Целта всъщност е новият път на коприната, който може да мине през България“, коментира проф. Нако Стефанов.

„Полша, Чехия и Унгария сътрудничат много повече. България е назад и има много по-малък обем на взаимоотношенията с Китай“, посочи Стефанов. Според него можем да си сътрудничим с Китай не само за БДЖ и жп-транспорт, но и за селското стопанство. „Създава се система на доверие в момента“, обясни експертът.

„Ние имаме своите възможности за широко мащабно сътрудничество, а Китай има нуждата и средствата за това“, обясни експертът. Той изрази надежда България да заеме достойно място за привличането на тези инвестиции. По думите му, китайците са желани инвеститори, включително и в Африка.

Той обясни, че в България ще има възможност да се произвеждат локомотиви от различен тип и страната ни ще може да навлезе на пазара на локомотиви в Европа.
Проф. Стефанов нарече съсипването на БДЖ държавно престъпление и обясни, че една от причините за съсипването на железопътния ни транспорт е разделянето на инфраструктурата и превозите на БДЖ и НКЖИ. Той коментира и предстоящите парламентарни избори като посочи, че не се обсъжда основният проблем в България – демографската катастрофа у нас.

Чуйте целия разговор с проф. Нако Стефанов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …