четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Проф. Мохамед Шахрур за това как може да се реформира ислямът

Проф. Мохамед Шахрур за това как може да се реформира ислямът

Проф. Мохамед Шахрур, който е писател, учен, философ, е категоричен, че ислямът е необходимо да бъде реформиран.

„За нас – арабите в Близкия изток, ислямът е основният компонент на нашата култура. Следователно културата ни не може да бъде реформирана, без да има реформа в исляма, без той да бъде осмислен в контекста на съвременността. Именно с това се занимавам и аз – правя съвременен прочит на Свещената книга. Представям си, че пророкът Мохамед е починал миналата година, оставил ни е Свещената книга и сега ние, които живеем в XX век, трябва да разберем как да я четем, как да намерим правдоподобното в нея“, убеден е проф. Шахрур.

Той подчерта, че трябва да се промени начинът, по който се възприема Коранът.

„В нашата вяра и днес все още се смята, че всичко е написано отдавна, т.е., че нашият живот е предначертан. Аз питам: къде тогава е свободата ни?! Това не е вярно! Всъщност, в Корана се казва, че ние сме свободни, че сме създадени свободни и ни е дадена възможността да избираме. Ние сами пишем човешката история, а Бог само регистрира нашите действия. Те не са написани преди нас. Имайте предвид, че тези възгледи представляват голяма промяна в нашата вяра“, каза проф. Шахрур.

Според него повечето мюсюлмани живеят в миналото.

„Основните норми на исляма, които са най-разпространени днес, са формулирани през втората половина на VIII и първата половина на IX век. Това е ислямът, който ни заобикаля в днешно време. Те са били формулирани от теолози, когато тогавашната държава била силна, така че да отговорят на изискванията на онова време. Ислямът бил основният закон на тогавашната силна държава, той обслужвал нейните интереси, а тя черпела легитимността си от религията. Онзи вид държава вече го няма, но ислямът все още е същият и днес“, убеден е ученият.

По думите му никоя държава не трябва да черпи легитимността си от религията.

„Призовавам никоя мюсюлманска държава да не смята, че ислямът е източник на нейната легитимност. Можете да използвате ислямския идеал за човека като основа за държавата. Това, можете да го направите. Защото никоя държава без морални устои не е държава. Това е мафия“, каза проф. Шахрур.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …