сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Минеков: Промените в Закона за културното наследство целят корупция и разруха

Проф. Минеков: Промените в Закона за културното наследство целят корупция и разруха

Миналите на първо четене промени в Закона за културното наследство се приемат на нож в професионалната гилдия. Такава позиция споделиха в еМисия България доц. Райна Гаврилова и проф. Велислав Минеков.

Поправките позволяват Институтът за недвижимо културно наследство (НИНКН) да бъде заобикалян, когато се вземат решения за паметници на културата.

Текстовете предвиждат необходимата оценка да може да се прави и от експерти, назначени на щат в общините. Така градовете сами ще одобряват допустимите намеси, които могат да им донесат милиони евро за консервация и реставрация по европроекти. Въвежда се и „мълчаливо съгласие“, според което липсата на становище – като в случая с „преизграждането“ на Къщата с ягодите, автоматично ще се смята за одобрение.

Гостите на Би Ай Ти са единодушни, че тези промени в ЗКН отварят широко вратата за злоупотреби и корупция.

„Кръпките на един закон са опит да бъдат отваряни вратички в него“, убедена е доц. Гаврилова. Според нея единствената цел е да се усвояват европейски пари, да се отклоняват средства, да се режат лентички и да се трупа политически актив.

„Това е ясен закон за официализирана корупция“, категоричен е и проф. Минеков. „Когато видите словосъчетанието „мълчаливото съгласие“, веднага го изчислявайте в пари“.

„Целта е и разруха на нашето минало, на архитектурни резервати, на старинни постройки“, предупреди той и даде пример с богати бизнесмени, които купуват къщи в резервати като Арбанси, Велико Търново и Копривщица, с цел те да рухнат и на тяхно място да построят хотели.

И двамата събеседници силно се съмняват във факта, че в общините има достатъчно специалисти. Комитетите от местни експерти Минеков нарече „селски тройки“, които според него ще осъществяват „локална корупция на високо ниво“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …