събота , 27 май 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Минеков: Промените в Закона за културното наследство целят корупция и разруха
ZAKON_KULTURA картинка

Проф. Минеков: Промените в Закона за културното наследство целят корупция и разруха

Миналите на първо четене промени в Закона за културното наследство се приемат на нож в професионалната гилдия. Такава позиция споделиха в еМисия България доц. Райна Гаврилова и проф. Велислав Минеков.

Поправките позволяват Институтът за недвижимо културно наследство (НИНКН) да бъде заобикалян, когато се вземат решения за паметници на културата.

Текстовете предвиждат необходимата оценка да може да се прави и от експерти, назначени на щат в общините. Така градовете сами ще одобряват допустимите намеси, които могат да им донесат милиони евро за консервация и реставрация по европроекти. Въвежда се и „мълчаливо съгласие“, според което липсата на становище – като в случая с „преизграждането“ на Къщата с ягодите, автоматично ще се смята за одобрение.

Гостите на Би Ай Ти са единодушни, че тези промени в ЗКН отварят широко вратата за злоупотреби и корупция.

„Кръпките на един закон са опит да бъдат отваряни вратички в него“, убедена е доц. Гаврилова. Според нея единствената цел е да се усвояват европейски пари, да се отклоняват средства, да се режат лентички и да се трупа политически актив.

„Това е ясен закон за официализирана корупция“, категоричен е и проф. Минеков. „Когато видите словосъчетанието „мълчаливото съгласие“, веднага го изчислявайте в пари“.

„Целта е и разруха на нашето минало, на архитектурни резервати, на старинни постройки“, предупреди той и даде пример с богати бизнесмени, които купуват къщи в резервати като Арбанси, Велико Търново и Копривщица, с цел те да рухнат и на тяхно място да построят хотели.

И двамата събеседници силно се съмняват във факта, че в общините има достатъчно специалисти. Комитетите от местни експерти Минеков нарече „селски тройки“, които според него ще осъществяват „локална корупция на високо ниво“.

Вижте също

HADJIGENOV

Адвокат Николай Хаджигенов завежда колективен иск срещу ПИК и „Труд“

Ще заведат ли участници в Марша за европейско правосъдие колективен иск срещу вестниците ПИК и …