понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Проф. Михаил Станчев: Боевете в Украйна ще продължават

Проф. Михаил Станчев: Боевете в Украйна ще продължават

Боевете в Украйна ще продължават и не виждам в скоро време конфликтът да затихне, коментира проф. Михаил Станчев от Харковския университет. Той изтъкна, че няма нищо неочаквано в продължаването на огъня, защото, макар през последната година да е имало затишие, все пак неспазването на Минските споразумения продължава.

Последните три години най-накрая доведеха до отчаяното положение на хората, които се намират на бойната линия както от страната на украинците, така и от другата.

„Разграничителната линия между двете е много малка, провокации избухват от време на време и явно нервите и на двете страни не издържат. Ако преди на украинската армия беше забранено да отговаря на провокации, вече не е така. Украинската армия дори лека-полека започва да се придвижва напред“, коментира проф. Станчев.

Той посочи, че положителен знак все пак е сигналът на военните министри на Европейския съюз за продължаване на политиката на санкции срещу Русия, макар самата тя да не личи да е засегната от санкциите.

„Всички чакат какво ще каже президентът Доналд Тръмп относно ситуацията на Източна Украйна, а той сигурно дори не знае къде се намира Украйна и докато формира позицията си, вероятно ще минат още две години“, смята проф. Станчев.

„Според мен и Путин, и Порошенко, и ЕС разбират, че трябва да се търсят реални компромиси, защото и на Москва ѝ омръзна тази художествена самодейност на полевите командири от страната Донецката и Луганска народни републики. Самият Порошенко и политическият елит на Украйна пък разбират, че НАТО и ЕС не чакат Украйна заради ситуацията там. Украйна трябва да разбере, че освен украинците никой няма да се оправи с този проблем“, подчерта преподавателят в Харковския университет.

„Има два варианта, в рамките на шегата – за да си върнем Крим и Донбас, трябва да изберем Путин за президент на Украйна, или да обявим война на Америка и веднага да се предадем, но по-добре на Германия, защото те са по-близо. А реалният е, че в Украйна започнаха да осъзнават, че единственият изход е провеждане на пенсионно, здравноосигурителна, образователна и икономическа реформа. Хората обаче трябва вярват, че политическото ръководство мисли за тях, т.е. политиците трябва да започнат да действат“, каза още проф. Станчев.

Целия разговор с него можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …