петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Любомир Топалов: Защо е създадена президентската институция в Източна Европа след краха на комунизма

Проф. Любомир Топалов: Защо е създадена президентската институция в Източна Европа след краха на комунизма

Защо президентската институция въобще е създадена в Източна Европа след падането на комунизма – това е основен въпрос, като има няколко доминантни теории по въпроса, заяви в еМисия България проф. Любомир Топалов.

Той преподава политически науки в университета Мейджи в Япония и има специален интерес към президентската институция, а преди няколко години започва изследване за ролята й в Източна Европа след промените, като темата го занимава и до днес.

Според една от теориите за възникването на президентската институция, тя е израз на носталгия по монарха, според друга – осъществява липсващия баланс на институциите, което е така особено в България, където няма двукамарен парламент, обясни той.

По думите му едно от основните обяснения е, че като цяло хората искат да имат нещо като баща на нацията, нещо, което да ги обединява.

„Тези теории обаче не обясняват защо хората ще приемат президента. Не е ли логично да се очаква, че те ще имат определен вид неприязън към създаването на такъв култ към личността?

Защото президентът, особено в голяма част от източноевропейските държави, е избиран мажоритарно, което означава, че има някаква легитимност зад себе си, каквато друга институция няма“.

Но защо тези народи ще се върнат към образа на т.нар. „бащица“, още повече излизайки от времето на тоталитаризма, пита проф. Топалов. Според него психологията тук играе много малка роля – за разлика от динамиката между различните елити.

Методологически, той откроява четири основни елита в преходните режими, основните от които са заминаващият си (номенклатурният елит) и идващият (продемократичен, опозиционен елит), а останалите са нещо като техни вариации, тъй като самите елити не са монолитни, а също разделени – на хардлайнери и реформатори.

„Открих в изследванията си, че до голяма степен създаването на президентската институция е резултат на тези междуелитни взаимоотношения и преговори. Позицията е създадена като балансьор, който противостои на опитите за връщане на режима от страна на хардлайнерите, а от друга страна интересите на номенклатурата са защитени от радикални мерки и възможна лустрация.“

Вижте повече от разсъжденията на проф. Топалов по темата във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …