вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Любомир Топалов: Японският император е в златен кафез, но е човек на народа

Проф. Любомир Топалов: Японският император е в златен кафез, но е човек на народа

Изказването на японския император Акихито, в което той намекна, че би искал да абдикира, повдигна много въпроси. Проф. Любомир Топалов, който е преподавател по политически науки в японския университет Мейджи, обясни какво стои зад думите на императора в предаването еМисия България. Той разказа, че императорската институция в Япония е уникална с две неща. Първото е, че това е единственият монарх в момента в света, който носи титлата император. Второ – той е наследник на най-дълго властващата линия в света.

„Линията тръгва около VII век. Смята се, че първият император е бил наследник или е произлязъл от божеството Слънце. Прието е, че линията на императорите е божествена“, обясни проф. Топалов.
Императорът е символ на националността и държавността в Япония. След Втората световна война дейността му е сведена до символичност и той няма много права. „Няма никакви частни имоти, няма доход и собствени пари за разлика от английската кралица или датския принц, например. Няма никакво право да изказва политическо становище, а само по обществени въпроси, които засягат страданието на младите хора“, обясни проф. Топалов.

Той посочи, че действията и изказванията на императорската фамилия се цензурират от специална агенция, подобна на министерство.

„Като цяло те са в един златен кафез и императорът няма право да направи нещо без знанието и одобрението на тези бюрократи“, обясни преподавателят по политически науки. Император Акихито се ползва с много високо одобрение от обществото, тъй като няма никаква политическа роля и е символ на традициите. „Той е човек на народа – винаги е там, където има природно бедствие или катастрофа. Среща се с обикновените хора и японците го обичат“, обясни проф. Топалов.

Той посочи, че в Япония има една традиционна игра, подобна на шах – Го. „В тази ихра има някои ходове, с които човек в много слаба позиция може да обърне играта. С изказването си император Акихито направи точно това“, анализира Топалов. Той посочи, че по много елегантен начин императорът е намекнал, че би искал да се оттегли заради здравословни проблеми. По Конституция обаче не е възможно самият той да се оттегли, но абдикацията му може да бъде поискана от парламента с промяна във върховния закон.

„За да получи одобрение за абдикиране, трябва да има промяна в Конституцията, която да се гласува. Ако това стане, ще бъде отворена врата и синът му би могъл да поиска друга промяна – жени да станат императрици“, обясни проф. Топалов. Причината за едно подобно действие е, че синът на император Акихито няма син, който да наследи императорския трон, а дъщеря.
Възможно ли е японският император да абдикира, защо Акихито не е император на националистите и други любопитни подробности за императорската фамилия вижте в разговора с проф. Любомир Топалов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …