неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Крум Дамянов: След сърдечна операция научих, че работата по паметника на ген. Колев е дадена на друг
PAMETNIK картинка

Проф. Крум Дамянов: След сърдечна операция научих, че работата по паметника на ген. Колев е дадена на друг

Паметникът на ген. Иван Колев в Добрич, който може да „пее“, дело на скулптора Александър Хайтов, станал изпълнител, макар конкурсът за изработване на монумента да е спечелен от проф. Крум Дамянов, предизвика множество обществени дискусии.

Пред Би Ай Ти Хайтов обясни, че е поел поръчката за паметника, за да „спаси положението“. Той разказа, че е трябвало да завърши статуята за непосилните три месеца, без да спи и „на мускули“.

Потърсихме за коментар обаче и проф. Крум Дамянов, който разкри в еМисия България, че за него е било изненада да открие, че друг скулптор изпълнява спечелената от него поръчка.

„Това беше абсолютната изненада. Имах тежка година – инсулт и след сърдечна операция, в красиво оздравяване научих, че работата е предадена на този млад колега без да бъда предупреден и информиран. Нищо. Не е имало повод тази задача по начина, по който съм я оставил, да бъде възлагана на друг“, категоричен е проф. Дамянов.

Той разказа, че след спечелването на конкурса, подписва договор с община Добрич, който е за два етапа за изработка на паметника – идейна фаза и реализация.

„Имам документ, че идейният етап е приет“, посочи скулторът и допълни, че изработва фигура от гипс за около 2 години, която бива приета от комисия и откарана в Требич за отливане.

Проф. Дамянов отбеляза, че бива развеселен от информацията, че паметникът на Хайтов е предпочетен, защото е по-евтин от неговият.

По какво оценяват моя паметник, за да кажат, че друг ще струва по-малко. Все пак това е обществен обект, а преценката за оценката е относителна, защото не винаги евтиното е по-хубаво, подчерта той.

По думите му от мига, в който сдава работата си и чака местната власт да започне реализация на обекта, са престанали всякакъв вид контакти, въпреки че се опитва да се свърже с общината.

Проф. Дамянов допълни, че най-обидното в ситуацията е, че преди година и половина гипсовата фигура е нарязана, с което е унищожен и трудът му.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …