четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Красимир Калинов за машинното гласуване: Българският глас ще бъде най-скъпият в света

Проф. Красимир Калинов за машинното гласуване: Българският глас ще бъде най-скъпият в света

Никъде в закона не се отменят хартиените бюлетини, просто се добавят машините и гласуването по интернет (експериментално от 2018 г.- бел.ред.), и ние ще плащаме тройно за едно и също нещо. Българският глас ще бъде най-скъпият в света.

Това прогнозира в еМисия България професорът по статистика Красимир Калинов, бивш член на ЦИК и един от противниците на машинното гласуване, което по закон трябва да бъде въведено във всяка секция.

Въвеждането на този текст в Изборния кодекс е нещо абсолютно необмислено, конюнктурно, в угодна на политически проблеми, категоричен е професорът.

Той напомни, че от там, накъдето сме се запътили, европейските страни се връщат – този разговор е воден, но по една или друга причина се е стигнало до решението, че въвеждането на тази технология е неприемливо.

Технологично, машинното гласуване е много удобно, но само ако се развие цялостно, ако се върже с централен компютър, ако се добаввят още модули, както и обучение на гласпосодавателите и служителите в циковете, коментира експертът.

Според него много по-важни са политическите проблеми, и по-конкретно неравнопоставеността на хората пред машината, за която по думите му се изисква определена степен на образование и технологична грамотност. Няма 100% защита на тайната на вота и има възможност да се манипулират крайните резултати, обяснява Калинов.

Той отбеляза, че гласовете не се купуват в секцията пред машината, а много преди човек да иде да гласува, а с машинното гласуване политиците просто се измъкват от сериозния разговор за техните политики и послания. Той цитира и статистика, според която всеки трети глас е манипулиран.

Проф. Калинов смята също, че мажоритарната система също не е добър вариант. Той коментира и проблемите, пред които ще се изправят българите в чужбина на предстоящите предсрочни избори на 26 март.

Изборите ще бъдат организационно много тежки, прогнозира песимистично проф. Калинов, като изложи и аргументите си.

В предаването се включи и българката от Германия Цветелина Прокопиева, която припомни, че на миналогодишните президентски избори Германия отказа откриването на избирателни секции извън дипломатическите представителства и хората чакаха с часове на опашки в студа, а мнозина не успяха да упражнят правото си на глас.

Тя съобщи, че са сигнализирали в официално писмо МВнР и посолството в Берлин за сроковете, за желанието на българите там да организират тези избори и за координати и места. Засега обаче те нямат отговор.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …