петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Красимир Калинов: Пряката демокрация всъщност е пряка манипулация

Проф. Красимир Калинов: Пряката демокрация всъщност е пряка манипулация

Има ли нужда от промяна изборното ни законодателство или е поредната тема – дъвка за българските политици. Темата коментира в студиото на еМисия България проф. Красимир Калинов. Той анализира изборното законодателство и обясни същността на мажоритарния вот.

„Абсолютното мнозинство е половината плюс един от броя на имащите право на глас. Когато избираш по действителните гласове, когато спечелиш повече, това се нарича просто мнозинство“, обясни проф. Калинов.

„Не се обсъжда и гласуването на българите в чужбина. Човек остава с впечатление, че щом се въведе гласуването през интернет, всички проблеми ще бъдат решени“, посочи проф. Красимир Калинов.

По думите му, поне за сега няма решение за българските граждани в чужбина. Той каза, че издигането на кандидатите е сложен въпрос.
Партиите ще продължават да играят важна роля, убеден е експертът.

„Абсолютна демагогия е да кажеш на обществото, че със задраскване на квадратчетата можеш да подредиш кандидатите, а след това да искат депутатът да отстъпи място на следващия, по-удобен“, посочи Калинов.

„Пряката демокрация всъщност е пряка манипулация“, категоричен е Калинов.

„Проблемът е кого избираш, а не по каква система ще избереш хората. Те не стават. Проблемът с пропорционалната листа е, че партиите решават кого да сложат в листите си. А проблемът с мажоритарния избор е, че отново партиите ще решават. Ако решите да се издигнете с инициативен комитет, сте обречен“, убеден е експертът.

Той е категоричен, че е голям фал смяната на изборната система. За да се свика ВНС, трябва поне няколко години подготовка, подчерта проф. Калинов.

Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …