петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Кълвачев: Тествайте се, за да сте сигурни, че имате грип. Мерките са решаващи в първите 24 часа

Проф. Кълвачев: Тествайте се, за да сте сигурни, че имате грип. Мерките са решаващи в първите 24 часа

Дори в разгара на една грипна епидемия не 100, а едва към 80% се дължат на грипния вирус – има и други вируси и бактерии, които биха могли да ни разболеят, и затова е препоръчително при заразяване да си направим вирусологично изследване, за да разберем от какво сме болни.

Това заяви в еМисия България проф. Златко Николов Кълвачев. Според него прогнозата на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, че епидемията може засегне над 1 млн. души, вероятно е релистична, тъй като той разполага с най-актуални данни и информация.

Проф. Кълвачев предупреждава, че самолечението не е препоръчително, особено ако попаднем в тези 10 до 20 на сто от случаите, в които се развиват усложнения.

Приемането на антибиотик също е напълно безмислено освен ако се стигне до усложнения, които обикновено настъпват най-рано след четвъртия ден – задълбочаване и изменяне на кашлицата, продължаваща температура и др.

Най-важното, по думите му, е срещу грипния вирус да се приемат антивирусни препарати и мерки в първите 24 часа от появата на симптомите. След този период вирусът разрушава епителните клетки на горните дихателни пътища и тогава се налага да изчакаме отминаването му.

Когато вирусът инфектира клетката, се случват две основни неща – отваря се възможна врата за вторични, бактериални инфекции, а продуктите на разпадналите се клетки са токсични за организма, което причинява главоболие, болки в мускулите и другите обичайни симптоми, обяснява специалистът.

Той не препоръчва и веднага да се опитваме да сваляме високата температурата, тъй като тя е защитна реакция на организма, която му дава възможност сам да се пребори с вирусите.

Глава боли именно заради токсините, а те пък се отстраняват чрез урината и потенето, т.е. трябва да пием повече течности, за да ускорим изхвърлянето им, добавя лекарят.

Според проф. Кълвачев хората на средна възраст все пак са преживели достатъчно вирусни инфекции, за да имат някакъв остатъчен имунитет, докато децата, възрастните и хроничноболните са по-уязвими.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …