събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Йордан Мирчев: Има ли бъдеще за БДЖ
BDZ картинка

Проф. Йордан Мирчев: Има ли бъдеще за БДЖ

Проф. Йордан Мирчев, който е бившият шеф на транспортна комисия в НС, бивш шеф на НК БДЖ гостува в студиото на еМисия България и коментира проблемите в БДЖ, на какво се дължат те и могат ли да бъдат решени.

„На практика българските железници загубиха важната и решаваща роля, когато осъществяваха при превоза на пътници, товари и международни съобщения. В Австрия, например, над 40% е пазарния дял на железопътните превози“, даде пример проф. Мирчев.

„В България пазарният дял падна под 8%. Това говори за липса на държавна и транспортна политика. Железницата е по-екологична, по-икономична и по-безопасна. БДЖ като национален превозвач на товари загуби 50% пазарен дял. Пътническите превози са на нивото, което преди години се осъществяваше само за 2 месеца“, заяви още Мирчев.

„За съжаление, само с инфраструктура не се постига високо качество на транспортната услуга. Ние 10 години говорим за оздравяване, преструкруриране, но реално няма нито една стъпка в правилната посока напред. За последните 10 години БДЖ е получило близо 2 млрд. лв. субсидии от държавата. Никой не контролира къде отидоха тези пари“, категоричен е още той.

„Недопустимо е при финансирането, което се дава за железниците, в края на миналата година БДЖ да остане без локомотиви, без пътнически вагони, без влакове. Кризата не е толкова техническа, а е управленска. Където няма добро управление, инвестиции не идват.

„Задава се най-лошият сценарий за българските железници – те да останат без превози. Алтернативата е, че държавата не трябва само да заявява, че железниците са приоритет, а да направи регулация на превозите. Българският транспорт може да генерира огромни приходи от транзитните превози“, уверен е Мирчев.

Предстои дебат на 24 февруари за бъдещето на БДЖ с участието на НПО, превозвачи, спедитори, представители на министерството на транспорта.

Чуйте целия разговор с проф. Йордан Мирчев в следващото видео:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …