вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Иванка Мавродиева за политическите послания, които ни изпращат президентите

Проф. Иванка Мавродиева за политическите послания, които ни изпращат президентите

Експертът по реторика и бизнес комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иванка Мавродиева коментира политическите послания, които ни изпращат лидерите и направи кратка ретроспекция на посланията на българските президенти като ги сравни с американските.

„От 1990 г. до сега президентите произнасят речи при полагане на клетва. Те са програмни и концептуални речи. Един преглед показва, че Жельо Желев въведе термините европейско сътрудничество, евроатлантическа интеграция. Петър Стоянов говореше още на площада за цивилизационен избор, връщането на доверието към институциите, валутен борд“, посочи Мавродиева.

„Георги Първанов постави темата за НАТО и въпроса за управление чрез максимално съгласие. Плевнелиев поставя въпроси като механизми, техника, технократски тип на говорене и имаше свой изказ и стил. Ако погледнем и последната му новогодишна реч, тя съдържа думи като реформа. А освен просперитет, има криза, миграция, бежанци и др.“, анализира проф. Мавродиева.

Тя каза, че може да се говори за президентска реторика. При Румен Радев по време на предизборните му речи и интервюта преобладават ключови думи като България, сигурност, патриотизъм и други. Предстои на полагането на клетва той да даде заявка за основните политики чрез думите, на които набляга, посочи Мавродиева.

Ескпертът по реторика направи паралел с американския президент Барак Обама, който произнесе първата си победна реч в Чикаго и затвори този цикъл по един елегантен начин като в последната му реч имаше и лични елементи, свързани с Мишел Обама.

„Той произнесе при първия си мандат реч, в която имаше нелека терминология. Тогава се дефинира външната и вътрешната политика на страната. Доналд Тръм решава да използва една позната форма като преди встъпването в длъжност дава пресконференция“, посочи експертът по реторика.

„Спечелена война с медиите няма да има. Той е начело на една голяма държава, а управлението на комуникациите е много важно. Конфронтацията с медиите не е желателна. Има много очаквания и прогнози за Тръмп. Различен е от всички предходни до момента президенти на САЩ“, коментира още проф. Иванка Мавродиева.

По думите й, в първите години е имало недоверие и ирония към Фейсбук и останалите социални мрежи. „Туитър е предпочитан в щатите. Румен Радев е активен и изразява отношение в социалните мрежи. Няма го вече този страх от социалните мрежи и много често се цитират изявления на политически фигури, направени там под формата на статус“, анализира Мавродиева.

Чуйте целия анализ на проф. Иванка Мавродиева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …