вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Иван Илчев: Софийският университет е сред най-добрите в света и никога не е бил близък до властта

Проф. Иван Илчев: Софийският университет е сред най-добрите в света и никога не е бил близък до властта

Политикът, историк и бивш ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев гостува в студиото на еМисия България и анализа настоящето, натоварен с поуките и прецедентите от предишни времена. Разговорът с него е за новите президенти, за бетонираните президенти и за капаните на властта.

„Нито убийствата, нито натискът на бежанците се случва за първи път. Всички големи световни империи са падали под натиска на гладните. Когато те станат прекалено сити и доволни и не могат да се отбраняват, гладните настъпват“, коментира Илчев.

По думите му, миграционната вълна изглежда толкова мащабна – милион бежанци през 2016 г., защото имаме информация за всичко. Съпоставено с общото население на ЕС и Европа е тревожно, но не е толкова много.

„Големите държави са доста лицемерни, когато говорят, че няма да приемат мигранти. Великобритания в продължение на 250 години праща най-много емигранти по света. Когато й е било изгодно, няма нищо против. Но сега, когато стана неизгодно, затваря вратата пред миграцията“, смята проф. Илчев.

Той се похвали, че има двама студенти, които очевидно са чели много и сподели, че му доставя удоволствие да задава трудни въпроси, тъй като знае, че те знаят отговорите.

„На много въпроси не получавам отговор. Задавам и въпроси, чиито отговори не знам дори и аз. От устата им действително очаквам да чуя и някои истини. От друга страна е трудно да се контактува с младите студенти, защото има огромна разлика във възрастта – не само в годините, но и в опита“, заяви проф. Илчев.

„Преди около 15 години направихме много сериозна грешка. Когато приехме тезата, че висшите училища трябва да получават финансиране на студент. Това доведе до рязко снижаване на качеството на висшето образование. Много от възпитаниците на СУ са предпочитани за работа, но това не се отразява по никакъв начин на финансирането му“, категоричен е историкът.

По думите му, Софийския университет разполага с втората по големина библиотека в страната след Националната и за разлика от нея, тази на университета не получава никакво финансиране за поддръжка.

„Ние много обичаме да се себеохулваме, но невинаги го заслужаваме. Образованието не е толкова лошо, колкото се представя в медиите. Няма съществена разлика между нивото на нашето образование и нивото в един среден университет в Европа. От хилядите българчета, които заминават да учат в чужбина, много малко отиват в Оксфорд и Кеймбридж“, смята бившият ректор.

„Роналд Рейгън не беше четящ президент и не беше президент, който се интересуваше много от култура и изкуство, но остана в историята с уменията си като един успешен президент. Не може да се поставя винаги знак за равенство“, коментира Илчев.

По думите на историка, Софийският университет е сред горните 3% сред най-добрите университети в света. „Съвременната наука се прави с пари, а добрата наука се прави с много пари. Ние сме се хванали като удавници за оперативната програма за интелигентен растеж. Тя не предвижда пари за наука“, добави Илчев.
Той е категоричен, че Софийският университет никога не е бил близък до властта. „Опитвали сме се да учим студентите на независимост, чувство на себеуважение, а тези неща не предполагат особена близост с властта“, обясни преподавателят.
Той коментира и новия начин за прием на студенти. „Изпитите за влизане се превръщат в нонсенс. Ясно е, че всеки, който има диплома с тройка може да влезе някак. И ще го приемат. Действително задачата е тези хора, които влизат, да видиш дали имат качествата да завършат“, посочи проф. Илчев.

Чуйте целия разговор с проф. Иван Илчев и вижте защо той смята, че действително добрите хора са повече – в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …