неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Ивайло Дичев за новата си книга „Културата като дистанция“

Проф. Ивайло Дичев за новата си книга „Културата като дистанция“

Защо културните различия стават все по-актуални в развития свят, коментира проф. Ивайло Дичев, който гостува в студиото на еМисия България и разказа за новата си книга „Културата като дистанция“.

„Кой щеше да си представи преди 10-20 години, че графитите ще се превърнат в изкуство. Най-различни нови практики – карикатури, влогове и много други се превръщат в хит за младото поколение. Нещо става с границите – заличават се границите между ниската и високата култура“, смята проф. Ивайло Дичев.

По думите му, общото между нас е, че сме различни.

„Обществото започва да става не просто втечнено, както казва Бауман, а газообразно. Все по-мощно текат процесите. Преди да започнем да анализираме нещо, то вече излиза от мода, променя се и изчезва. Това е предизвикателство пред обществата. Мисля, че културата по принцип съдържа в себе си ядро на общочовешкото, което ни свързва – човешката способност да четем, да интерпретираме и да даваме смисъл“, посочи експертът по културна антропология.

Той е анализирал чалгата като социален протест и социална критика и клишетата в културата и в живота.

„Това опростяване се дължи на сложността на света. Това е много опасно и води до сблъсъци, раздразнения и обиди. Културният анализ предполага да влезем в цялата сложност на другия човек, без да го вкарваме в някаква рамка – германците са войници, мюсюлманите са джихадисти. Не всички българи са байганьовци“, смята проф. Ивайло Дичев.

Чуйте целия разговор с проф. Ивайло Дичев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …