събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Ивайло Дичев: Политиката се превръща в риалити формат

Проф. Ивайло Дичев: Политиката се превръща в риалити формат

Играят ли си кандидатите за президент със страховете на избирателите и използват ли предизборното говорене за насаждане на омраза? Този въпрос анализира преподавателят по културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Ивайло Дичев.

„Тази истерия за пореден път показва колко ловко умеят българските политици да отместят въпроса от най-сериозните проблеми. Първо бежанци физически няма – те не се застояват в България. Ако следваме логиката на тези псевдопатриоти, трябва да отворим границите и да ги пускаме бързо да преминават“. Коментира Дичев. Той каза, че президентът трябва да бъде дипломат и да реши най-големия проблем – да намери приятели на България, тъй като страната ни няма партньори и съмишленици нито в региона, нито в Европа.

„Президентът трябва да бъде дипломат – да ходи, да чука по различни врати и да търси съмишленици и приятели, а не да ловят мигранти със свински опашки. Отместваме сериозните теми. Тази кампания за много дълго време ще подкопае нашето национално единство. Насъскваме се хората – срещу турците, имигрантите, срещу чужденците изобщо“, смята още преподавателят по културна антропология.

Дичев прогнозира, че по същия начин следващите жертви на това насъскване може да бъдат журналистите или учените.

Той подчерта, че комплексът от омраза и егоизъм е изключително деструктивен. „Този негативизъм и това зло, този дух, който излезе от бутилката, няма да се върне скоро в нея.

Егоизмът се превърна в „български патриотизъм“. Прочете скоро дебатът и за стипендиите за ромските деца“, посочи още проф. Дичев.

Той е категоричен, че този егоизъм може да разруши всякаква общност. „Насъсква се българското съзнание срещу чужденеца изобщо. Как ние утре ще се впишем в тази глобална икономика, как ще участваме в научни проекти, как ще работим с търговията, ако ние расистки, дълбоко мразим чуждото? Удивен съм, обиден, огорчен съм от това общество. Не много интелигентни хора, които непрекъснато говорят за тази политическа коректност, изричат някакви чудовищни, расистки, сексистки неща, само и само да бъдат чути и медиите възпроизвеждат тези думи“, коментира преподавателят.

По думите му, политиката се превръща в шоу и даде пример с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. „Последната мода е някакви хора да бъдат тествани – евродепутат

е подложен на тест за интелигентност от журналистка, вместо да се обсъждат идеите и вижданията му. Очаквам утре някой да накара бате Бойко да направи лицеви опори пред камерата. Политиката се превръща в реалити формат“, добави Ивайло Дичев.

Той обясни, че телевизията дава един много непосредствен, импулсивен тип на комуникация. „Вместо да мислиш и внимателно да формулираш идеите си, има жестове, намигане

Една от вълните във фейсбук – как била облечена посланичка и защо Цецка Цачева била с много къса пола“, припомни Дичев.

По думите му, това не означава, че държавата няма да се управлява. „Ще се управлява, но на тъмно докато ние обсъждаме роклята на тази и облеклото на онзи“, смята Дичев.

Чуйте целия разговор с проф. Ивайло Дичев и анализа му за посланията на кандидатите за президент в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …