четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Искра Баева: Кризата идва от много посоки, но сами трябва да се справим с нея

Проф. Искра Баева: Кризата идва от много посоки, но сами трябва да се справим с нея

Преподавателят по нова и съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Искра Баева гостува в студиото на еМисия България и коментира как изглежда настоящето през очите на историка, какви негативи ни носи сателитния синдром, какви са тенденциите през последните години в България и света и научили ли сме уроците от миналото.

„Сателитният синдром означава, че някой друг трябва да свърши нашата работа. Ние продължаваме да се крием един зад друг, да прехвърляме отговорностите. Причината е, че не сме доволни от настоящето и търсим спасение в миналото, а това не е добре нито за настоящето, нито за бъдещето. Най-поучителни са лошите неща, за да не ги повтаряме“, коментира проф. Искра Баева.

По думите й, повтаряме опита от миналото и желанието да се подпрем на някои друг – на Русия, на ЕС. „Всичко това идва от нежеланието сами да определим своя национален интерес и да се борим за него. Можем да видим друг модел на поведение сред съседните ни страни. Има подчиняване на волята на големите, търсенето на това какво те ще кажат. „Началниците да кажат“. Това е един от най-големите проблеми“, анализира Баева.

„Въпросът е как се борави с влиянието на други държави към България. Ако към България наистина има интерес, това може да се превърне в коз за българските политици, но стига те да са наясно какъв е националният ни интерес. Всеки интерес на голяма държава може да се превърне в защита на българския национален интерес“, убеден е историкът.

Тя припомни, че след Освобождението българите се оказват обединени, въпреки малките борби помежду си, от националния идеал. За съжаление този идеал завършва с две национални катастрофи. Това е заради неумението на българските политици да се съобразяват с международните реалности.

„Има отчаяние, което ни води към нежелание да действаме активно, но има и несъобразяване с реалностите и вяра в идеята, че ще стане чудо и ще се реализира българския идеал. В историята не съществува думата „завинаги“. Думата „ако“ обаче съществува и означава, че има алтернативи. Хубавото и лошото зависи от нашите действия“, подчерта проф. Баева. „През 90-те години границите в Източна Европа започнаха да се променят. Трябва да си отворим очите за реалностите – сложните отношения с Македония, например“, каза тя и анализира отношението на България към съседна Македония.

„Разочарованието винаги ражда търсене на вълшебни решения и едно от тях е това, което наблюдаваме – бунт на масите, на обидените, на онеправданите, които искат промяна и я виждат по този начин – че е достатъчно да се опрем на национализма и всичко ще се оправи“, каза Баева.

„Кризата в ЕС, негативните последици от глобализацията се виждат много ясно в това, което става в САЩ. Доналд Тръмп е пример за това – недоволство не от самата глобализация, а от последиците от нея“, подчерта историкът.

Тя посочи, че българите напускат България не защото не обичат държавата си, за защото тя не може да осигури работа и нормален живот тук. Има безсилие на държавата да спре своите граждани и да направи така, че те да се реализират тук. По думите на преподавателя по история, това е тенденция, която не може да бъде спряна много лесно.

„Брекзит е голям удар върху ЕС, но не е смъртоносен удар. Трябва да осъзнаем, че кризата идва от много посоки, но няма кой друг да се справи с нея, освен самите ние. Приказката за неволята е много поучителна – не трябва да разчитаме на спасител, било то външен или вътрешен“, смята още проф. Искра Баева.

Чуйте целия разговор с историка проф. Искра Баева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Комсомол

    Намерили сте кой да поканите!