четвъртък , 22 февруари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Ингрид Шикова за предизвикателствата и бъдещето на ЕС

Проф. Ингрид Шикова за предизвикателствата и бъдещето на ЕС

Европа отдавна върви на различни скорости. Наистина 2016 г. беше трудна, нервна, наелектризирана година, но скоростите са отдавна. Ако погледнем към различията, ще видим страни в Еврозоната и извън нея, има страни, които са в Шенген и такива, които не са в Шенген. Това не е най-страшното, защото когато има различни скорости, това означава, че някои страни се развиват по-бързо, осъществяват някои политики по-ефективно, а другите ги догонват. По-лошото е, когато не вървим по един и същи път.

Това коментира проф. Ингрид Шикова в предаването еМисия България по би Ай Ти.

„Всички си мислим за бъдещето на Европейския съюз. Вълнуваме се. Но различни са вижданията. Ако някои от страните в ЕС желаят по-тясна интеграция, други казват – „Искаме да запазим националния си суверенитет в по-голяма степен и искаме само да търгуваме и да се движим свободно“. А това са два различни пътя, а не различни скорости“, категорична е проф. Шикова.

По думите ѝ, важно за бъдещето на ЕС е как ще се случва интеграцията оттук нататък.

Според нея, да се правят референдуми по европейски въпроси не е най-добрата идея, което се е доказало и с референдума във Великобритания.

„В деня след референдума хиляди хора влязоха в интернет, за да проверят какво е Европейски съюз, след като вече бяха гласували“, припомни проф. Шикова.

„Европейският съюз напрактика е това, което решат 28-те държави-членки. За да се съчетаят толкова много различни интереси, тъй като сме доста разнообразни в Европа, ЕС има сложна конструкция, която не всеки познава. Да искаме хората да гласуват по въпроси, по които не са достатъчно информирани, е погрешно“, подчерта проф. Шикова и допълни, че референдумът на Острова е експлоатация на невежеството.

Тя бе категорична, че пред България има „галактика от задачи“ преди да поеме председателството на Европейския съвет през 2018 г.

Целия разговор с проф. Ингрид Шикова можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …