понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Ингрид Шикова: Великобритания никога не е била със сърцето си в ЕС, винаги – с изгодата

Проф. Ингрид Шикова: Великобритания никога не е била със сърцето си в ЕС, винаги – с изгодата

Великобритания е Великобритания, тя никога не е била емоционално и със сърцето си в ЕС, винаги по-скоро с изгодата от това да участва в един голям пазар. Все пак е бивша империя и самочувствието на някои хора там все още е имперско.

Това коментира професорът по европеистика Ингрид Шикова по повод решението на британския референдум за напускане на ЕС.

Проф. Шикова отбеляза, че много от причините са свързани и със самата кампания за излизане, която е била по-емоционална и креслива, с твърдения, редица от които днес виждаме да се оказват неверни и пропагандни. Причини според нея трябва да се търсят и във вътрешнополитически план, в поведението на премиера Дейвид Камерън, който обеща този референдум, както и в самото състояние на ЕС.

Сърдя са на тези, които са за оставане, но не излязоха да гласуват, а трябва повече енергичност и ангажираност в тези смутни времена, добави тя.

Тя припомни, че самата официална позиция на Брюксел преди референдума е била на неутралитет и ненамеса, като за пореден път се е оказало, че това не е най-правилният и точният начин на комуникация в ЕС.

Според проф. Шикова не винаги е редно и да се правят референдуми по европейските въпроси, тъй като не винаги хората са запознати в дълбочина с целия процес на европейска интеграция, а от това се възползват популистки партии.

На въпрос кой ще държи по-силните карти в преговорния процес между ЕС и Великобритания, проф. Шикова отбеляза, че Великобритания ще настоява да остане в зоната на свободна търговия, но държавите-членки ще преценят и своите интереси и едва ли ще й дадат големи отстъпки, тъй като това може да се окаже лош пример, от който да се възползват други евроскептични страни.

Ако Великобритания иска да изнася за единния пазар, то тя трябва да се съобразява с правилата и стандартите на ЕС, посочи тя и напомни, че статут като на Норвегия, какъвто според някои Великобритания иска да придобие, се заплаща, като Норвегия прави вноски в бюджета на ЕС. Междувременно пропагандата на Острова бе именно, че вноските едва ли не незабавно ще спрат.

Има толкова подробности, които може да изглеждат дребни и които трябва да бъдат уточнени, а това ще отнеме време, смята проф. Ингрид Шикова, която предупреждава, че процесът ще трае доста повече от двете предвидени години.

По въпроса с председателството ни на ЕС, тя заяви, че рискове за него няма, като има няколко варианта за справяне с получилата се ситуация, в която е редно и морално Великобритания да се откаже от своето.

Едната вероятност е българското председателство да бъде изтеглено с шест месеца, а другата – мястото на Великобритания да поеме друга голяма държава. Чуйте целия й коментар във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …