понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Проф. Хюрсит Гюнеш за сигурността в Турция и измеренията на кюрдския въпрос

Проф. Хюрсит Гюнеш за сигурността в Турция и измеренията на кюрдския въпрос

Проф. Хюрсит Гюнеш коментира, че последните терористични атаки в Турция са целели да разрушат национанлното единство на страната, но не са постигнали желаното.

„Страната ни е обект на атентати от два източника: от „Ислямска държава“ и от кюрдската терористична организация ПКК (Кюрдска работническа партия), както и от нейната дъщерна организация „Демократичен съюз на кюрдите“ в Сирия. Обаче нито един от атентатите не постигна целта си. Имам предвид, че

психиката и моралът на турското общество не бяха засегнати.

Хората са силни, те продължават живота си по обичайния начин и все повече намразват тези терористични организации, които обвиняват за атаките. Затова вярвам, че нито ИД, нито ПКК ще постигнат целите си“, заяви проф. Гюнеш в интервю за предаването „Прозорецът“.

Проф. Хюрсит Гюнеш, който е представител на основната опозиционна партия в Турция, подчерта, че обществото е здраво свързано и „терористите няма да успеят“, но същевременно правителството е допуснало грешки, като не е било нащрек от начало за терористичните организации.

„Правителството сбърка, защото реши да окаже помощ на опозиционните сили в Сирия, които са срещу режима.

Беше грешка да се смята, че може да има помирение между правителството и ПКК и че може да настъпи разбирателство между тях. Това беше голямагрешка, която започна през 2013 -2014 година. В крайна сметка, този процес приключи с още повече терористични атаки от страна на ПКК. Правителството прави грешки и те трябва да бъдат обвинявани за тях. Но това не означава, че ние като общество трябва да бъдем разединени и да загърбим морала“, каза още проф. Гюнеш.

Повече за измеренията на кюрдския въпрос в Турция – вижте във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …