събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Христо Матанов: Македония е в патова ситуация

Проф. Христо Матанов: Македония е в патова ситуация

Миналата седмица Македония бе обхваната от протести. Причина за недоволството им бе решението на президента Георги Иванов да спре съдебните преследвания срещу политици, въвлечени в скандала с масово подслушване.

Какво да очакваме от протестите в Македония – коментира проф. Христо Матанов, преподавател по Балканска история в СУ „Св. Кл. Охридски“.

„Повтаряемост на протестите се вижда не само в България и Македония, но и в Сърбия, която е в процес на приватизация. Има все пак някакви специфики, на които искам да обърна внимание. Първо, македонските случаи демонстрираха 2 неща, които се досещахме, но не бяха публично изявени. Министър-председателят вчера в интервю на живо очерта един сценарий, който схванах така – сценарият Македония, Сърбия и всички, през които ще минава тръбата с газа, вместо България – подлежат на дестабилизация. Той не каза срещу кого е тя, но очерта сценария, в който „големите се ритат, а малките страдат“, а малките са нашите съседи“, каза проф. Матанов.

По думите на историка големите играчи имат интерес да стъпят в Македония, тъй като нейното разположение и историята около възникването ѝ държи плацдарм за влияние върху околните Балкани – държи до голяма степен албанския въпрос, стабилността в България, както и Сърбия.

„Второто, което е особено интересно, защото българинът все още не може да му повярва, когато някои големи се борят за влияние в Македония, няма значение тези сили леви ли са или са десни. Големите не се интересуват от това, защото правителството обвинява протестиращите, че са хора на Сорос, а пък протестиращите всъщност са социал-демократи на Заев, т.е. те са представители на левицата. Т.е. излиза абсурдната ситуация, че Сорос подкрепя македонската левица, а руснаците подкрепят тези, които се пишат за десни. Много странно преплитане на интереси, но когато са интереси на големите, ляво и дясно няма никакво значение“, отбеляза още проф. Матанов.

Той подчерта, че Македония е в патова ситуация и засега не се вижда изход.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …