петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Евгения Иванова: Българските мюсюлмани стават по-капсулирани

Проф. Евгения Иванова: Българските мюсюлмани стават по-капсулирани

Българските мюсюлмани стават по-капсулирани, отколкото бяха в началните години на демокрацията, даже отколкото бяха след Възродителния процес. Тогава правеха разлика между комунисти, властимащи и българи. С появата на националистическите партии и увеличилия се национализъм в обществото, тази разлика между българи и партии се размива.

Това коментира антропологът проф. Евгения Иванова, която наскоро се завърна от теренно проучване за нагласите на мюсюлманите в България.

За тази промяна проф. Иванова подчерта, че съди по отношението към самата нея.

„Чух нещо ужасяващо от председателя на джамийското настоятелство в Пазарджик, който каза: „Ние искаме пак да си станем гето, да ни затворят. Няма да излизаме, след като толкова ги дразним. Нека издигнат стена“. Това ме потресе. За да стигнат едни хора до желание да искат да са гето, не зная това какво говори за обществото ни“, сподели още проф. Иванова.

Тя определи промяната в нагласите като неприятна, най-вече заради капсулирането, недоверието в държавата и обществото.

„Това мен лично ме плаши. Те все повече се затварят и обиждат на държавата“, подчерта проф. Иванова.

Тя отбеляза, че лошото е, че се сещаме за малцинствата само по време на избори.

Последното ми ходене бе преди по-малко от месец, в ромската махала в Пазарджик, където ги обикаля полиция и лови момичетата с бурките, а не наркотрафиканти. Преди 3 години, когато за първи път отидох в Пазарджик, момичетата с бурките бяха не повече от 10, а след като осъдиха Ахмед Муса, на протестта бяха около 20-30 , а сега вече са повече“, разказа проф. Иванова. По думите ѝ това облекло вероятно е знак на протест.

„Те казват, че са повярвали и са сложили никаб, отстрани обаче изглежда като протест“, отбеляза тя.

Проф. Иванова припомни, че след Възродителния процес при възможността да се върнат шалварите и забрадките, жените масово са започнаха да се обличат с тях. Според нея, ако не е имало Възродителен процес, вероятно това облекло е щяло естествено да отшуми с по-старото поколение.

Относно политическите нагласи сред мюсюлманите, проф. Иванова отбеляза, че има раздвижване, но ДПС все още държи монопола.

По думите ѝ ДОСТ се възприема различно, като някои не харесват партията на бившия председател на ДПС, а други я одобряват.

Проф. Иванова посочи, че тенденция, която се налага от предишни изследвания, е, че хората не са доволни от ДПС, все повече не я харесват, но в края на крайщата пак гласуват за ДПС.

„В ромските махали по-скоро не се интересуват от тази история. Не съм сигурна, че дори знаят какво е ДОСТ“, отебеляза тя.

Тя отбеляза още, че все повече мюсюлмани ходят да работят в Европа, а не в Турция.

„Отношението им към Турция обикновено е добро, но не ходят там да работят“, каза проф. Иванова и допълни, че младите са по-капсулирани, което обаче е обща тенденция за цяла Европа, не само за България.

Вижте целия разговор с антрополога във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …