събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Екарт Щратеншулте за бъдещето и проблемите пред ЕС след Брекзит и за председателството на България

Проф. Екарт Щратеншулте за бъдещето и проблемите пред ЕС след Брекзит и за председателството на България

Последните няколко години от развитието на Европейския съюз бяха белязани от възникването на редица кризи, като повечето от тях все още не са преодолени и дори имат потенциала да се задълбочат допълнително. Като примери можем да посочим световната икономическа и финансова криза, възхода на радикалните националистически движения в някои държави членки на ЕС, намаляването на доверието към европейските институции и структури, референдумът за Брекзит и дискусиите за други бъдещи възможни „екзити“ от ЕС.

Това обобщение прави в интервю за Би Ай Ти проф. Екарт Щратеншулте, директор на Европейската академия в Берлин.

Той прогнозира, че институционално Брекзит няма да прдизвика сътресения в структурите на ЕС, но Великобритания трябва да остане най-близкият ни пратньор в сигурността и търговията.

Според него Брекзит засилва нуждата на Общността да се реструктурира. Имам предвид баланса на силите в самата нея и да развие нови партньорски връзки с една силна европейска държава като Великобритания, уточнява той.

За него е изключително важно преговорите и новите сделки да акцентират върху добри спогодби за сигурност, но освен тях да имаме и друг партньор в лицето на НАТО.

Що се отнася до разпределението в Европейския парламент и ЕК след Брекзит, той предвижда, че това ще бъде лесно, като изрежда няколко възможни сценария.

Много по-сложен е въпросът какво ще се случи с британските служители в администрацията на Комисията, тъй като тези хора няма да бъдат вече европейски граждани, отбелязва проф. Щратеншулте.

Той коментира и предстоящите (и миналите) избори в страни членки на ЕС. Според мен след парламентарните избори във Франция и след изборите в Германия през септември ще имаме един период от четири години без избори в двете най-големи европейски държави и това е времето за реформи и подобряване работата на ЕС, смята анализаторът.

Според професора от най-голяма ревизия в Европа се нуждае волята за споделяне на суверенитет и въплъщаването на правилата, които сме приели. Аз мисля, че това е основният проблем, казва той.

По отношение на предстоящото председателство на България на ЕС той отбелязва, че то много често е надценявано, а шест месеца са твърде кратко време, за да има България нов фокус и програми.

„Очакванията са, че България ще свърши добра работа, поддържайки Съюза единен, и машината ще продължи да се движи, но не и с идването на изцяло нови инициативи и идеи. Доброто може да дойде от това, че България ще привлече вниманието към Западните Балкани и черноморския регион, защото това са регионите, в които вашата страна има компетенции“.

Чуйте цялото интервю с проф. Екарт Щратеншулте:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …