понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Драган Приморац за тайните, които разкрива ДНК анализът

Проф. Драган Приморац за тайните, които разкрива ДНК анализът

Какъв ген споделят балканските народи? Как Хърватия изгради общество, изградено на знанието и накара стотици учени да се завърнат в родината? За успехите в медицината и политиката разказва световно известният хърватски учен – проф. Драган Приморац. С него разговаря колегата ни Златимир Йочев.

„ДНК най-вече разкрива истината. Когато започнахме да изследваме ДНК, за съжаление беше, за да идентифицираме тела на намерени хора в масови гробове. Ние започнахме пионерска работа по идентифициране на жертвите в масови гробове. В началото започнах работа с д-р Хенри Лий, който е експерт номер едно по съдебна медицина в САЩ“, разказа Приморац.

По думите му, може да се намери връзка на доказателства, намерени на местопрестъплението, в базата данни на ДНК, които са регистрирани във всички страни. Той обясни, че днес се използва ДНК от хора, животни и растения. Има възможност и за използване на нова технология, наречена съдебен фенотип.

„Ако някой остави на местопрестъплението биологични следи и не можете да ги свържете или проследите в базата данни с ДНК, то имате голям проблем, защото няма да можете да установите кой е извършил престъплението. Но днес има ново средство, което мои близки приятели използват, които позволяват да предвидите фенотипа на човека“, обясни още проф. Драган Приморац. С новия метод може да се определи приблизително цвета на очите, косите, кожата, както и пола, а отскоро и приблизителната възраст. Това позволява разрешаването и на спорни казуси, които не са били разплетени досега.

„Много се интересувам от молекулярна диагностика. Това помага за ранно установяване на заболявания, преди те да се развият. Второто е персоналната медицина. Аз донесох в България първата книга за фармакогенетиката. Можете да предвидите как някой ще реагира на лекарствената терапия, която предписвате“, подчерта проф. Приморац.

„Всяка година почти 2 млн. души свършват в болница, защото се случва това, което наричаме нежелана лекарствена реакция и повече от 100 000 от тях умират. Ние сме способни да открием мутацията на гена, която я отговорна за лекарствения метаболизъм“, добави експертът.

Освен това ДНК помага за анализ на миграцията на човешкото население по света. Той разказа подробности и за голямата конференция, за която се подготвя Хърватия.

Чуйте целия разговор с проф. Драган Приморац в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …