събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Проф. Донка Байкова за затлъстяването: Улицата храни децата ни

Проф. Донка Байкова за затлъстяването: Улицата храни децата ни

Над 220 хил. деца в България са с наднормено тегло, според данните от последното национално представително проучване. Страната ни е в топ 5 на континента по този показателк, като затлъстяването в цяла Европа се е увеличило три пъти за последните две десетилетия.

Какви са причините за това и какви мерки следва да се предприемат – за това разговаряме с проф. Донка Байкова.

На първо място сред причините тя откроява нездравословните навици за хранене и нерегулярния хранителен режим сред децата и подрастващите на фона на намалена физическа и двигателна активност.

Некачествената и нездравословна храна през деня, масовото навлизане на вериги за бързо хранене, които изхранват българските ученици, бързите храни, пиците, тестените изделия, хамбургерите и дюнерите, които са с нищожна хранителна плътност, с много въглехидрати и минимално количество пълноценен белтък, плодове и зеленчуци, наливането с газирани напитки с високо захарно съдържание и без плодова компонента, намалената консумация на млечни напитки – всичко това според диетолога води до неприятните резултати.

Отговорността е на всички нас, тя е споделена между семейството, училището, обеществото, смята проф. Байкова, според която децата не получават достатъчно и адекватна информация в училищните програми по отношение на здравословния начин на живот и хранене, въпреки раздвижването в това отношение напоследък.

Какви са необходимите и многократно обсъждани мерки и каква е правилната и препоръчвана от нея храна и двигателна активност – чуйте от проф. Донка Байкова:

Вижте и историята на 11-годишния Ивайло, едно от хилядите деца у нас с този проблем, който напълнява драстично в първи клас, когато тръгва на училище.

Родителите му са непримирими в борбата с килограмите на сина си и вярват, че спортът е най-сигурният начин да постигнат трайни резултати – на плуване в понеделник, сряда и петък, на карате – във вторник и четвъртък, а на волейбол – в събота и неделя.

В Америка процентът на децата с наднормено тегло е особено висок – едно на всеки три, още повече, че това е родината на бързата храна. Кои държави в световен мащаб са с най-много деца с наднормено тегло и какви са решенията за родителите – обяснява Мирослав Балабанов.
Вижте репортажа за децата с наднормено тегло в Америка
:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …