понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Проф. Донка Байкова: Постът пречиства не само духа, но и всички клетки

Проф. Донка Байкова: Постът пречиства не само духа, но и всички клетки

Постът е измислен за пречистване на духа, но и на всички клетки. Той действа много освежаващо на тялото, защото консумираме два пъти повече витаминни и минерални хранителни източници. Това са плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядкови плодове и семена. Тези леки хранителни режими действат разтоварващо на организма, храните са с високо водно съдържание, алкализираме вътрешната среда на организма, което означава, че я насищаме с минерали с позитивна валенция, които действат активизиращо по отношение на диорезата. Образно казано – измиваме си клетките от органични и всякакви външни токсични фактори.

Това коментира проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Първата сецмица изключихме неделята на Месни Заговезни, което дава възможност през настоящата седмица да консумираме останалите три вида животински храни – млако и млечни продукти, риба и яйца. На Сирни Заговезни, седмица по-късно, ще преминем изцяло без тези три вида животински храни. Виждата, че има плавност в изключване на съответните животински продукти, не е изведнъж, за да не бъде стресово за организма. Все пак християнската религия е културна институция и по пътя на наблюдението е направила много неща да бъдат здравословни и безрискови за този, който предприема дългия пост. По средата на поста пък се включва един ден, в който се консумира обилно риба – на Благовещение“, посочи още проф. Байкова.

Те посъветва хората, чийто стомах се подува от консумация на варива и страдат от хронични проблеми като язва, гастрит, колит и др., да внимават с варивата и да консумират повече ядки, ако имат проблем и с ядките, може да ги заменят с ядково мляко.

Проф. Байкова бе категорична, че чрез храните през поста можем да си набавим необходимите ни вещества за пълноценно функциониране на организма.

„Ще компенсираме белтъка с подходящи съчетания, ще компенсираме дефицита на калций с присъствие на семена, ще компенсираме биоусвояемото желязо с присъствие на зърнени компоненти, например елда гречка, киноа и просо. Но витамин B 12 липсва в растителните храни. Хубавото в случая е, че в организма имаме депа със запаси за 2 години, така че дългият пост няма да ни се отрази пагубно“, подчерта специалистът.

Как да подготвим тялото си за периода на поста и как е правилно да постим, за да не си навредим – вижте коментара на проф. Донка Байкова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …