четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Димитър Димитров: Всяка страна се бори с тероризма сама, а ЕС трябва да брани външните си граници

Проф. Димитър Димитров: Всяка страна се бори с тероризма сама, а ЕС трябва да брани външните си граници

Проф. Димитър Димитров, който е преподавател в УНСС, коментира темата за сигурността след атентата в Лондон, мерките за сигурност и може ли да се постигне общо европейско действие срещу тероризма.

„Имаме интересна ситуация, защото има промяна в профила и облика на терористите. Сравнено с предишни години през 70-80 години, когато има искания и групи, сега виждаме отделни терористични актове срещу институции“, заяви проф. Димитров.

„Тогава са участвали много интелектуалци, водени от леви или десни идеи. Ние не знаем какви са исканията сега на терориста от Лондон, например. Повтарят се атаките в Брюксел, Париж и сега в Лондон“, обясни експертът.

„Всяка страна се опитва да решава проблемите си национално. В рамките на ЕС тази обща политика и усилия не бих казал, че липсват, но са фрагментарни, разкъсани и всяка страна се опитва сама да решава тези проблеми. Терористите не признават граници, пътуват свободно из Европа и успяват да нанесат своите удари“, подчерта проф. Димитър Димитров.

Преподавателят в УНСС каза, че има теория, че терористите работят като бизнесорганизация. „В последно време не се използват сложни актове – отвличане на самолети или коли-бомби, а по-лесни методи – един човек с един бус или кола и с нож“, посочи още той.

„Важно е да се вземат мерки и преди това – да не се радикализират хората. Вече е много по-лесно и хората имат достъп до новини и информация за случващото се в Сирия, например. Възможно е и сами да се радикализират“, добави експертът.

По думите му, ЕС може да действа много по-добре единно като охранява собствените си външни граници.
„България трябва да настоява за общоевропейско решение. Още повече, че България е транзитна държава за тях. България е в сериозна ситуация и трябва да търси решение на тези въпроси“, добави Димитров.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …