понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Проф. Даниел Вълчев: Ако има сериозна номинация за президент вляво, РБ и ГЕРБ трябва да имат общ кандидат

Проф. Даниел Вълчев: Ако има сериозна номинация за президент вляво, РБ и ГЕРБ трябва да имат общ кандидат

По темата образование, от моя гледна точка, в България има хаотичен дебат. Въпреки че над 25 години спорим, и досега дебатът е много разхвърлян. Има хора, които следват носталгична линия – „Е, едно време какво образование имахме, а пък сега при демокрацията всичко се опорочи“, т.е. идеята е да възстановим едновремешното и работата ще се оправи. Други пък казват, понеже детето им било в Корея, Щатите, Франция – „Дайте да вземем този модел“.

Но нещата в образованието са сложни, защото там има проблеми, които въобще не са свързани с образованието.

Това коментира в предаването „Прозорецът“ проф. Даниел Вълчев, бивш образователен министър в периода 2005 – 2009 г., преподавател по право и политик в Движение „България на гражданите“.

По думите му живеем в държава, в която има паралелни ситеми в почти всички важни публични сектори: образование, здравеопазване, съдебна система.

„Затова спорът – дали българската образователна система е добра, е абсурден. Има прекрасни училища на европейско и световно равнище, има и училища, в които на децата им е много трудно. Не казвам, че е нормално, но в България много неща не са нормални, а са факт“, подчерта проф. Вълчев.

Бившият министър коментира и актуалната политическа ситуация, стабилността на кабинета и предстоящите президентски избори.

„ДБГ винаги е било за единен кандидат на Реформаторския блок за президент. Така мислим и днес. Последната причина, след напускането на АБВ от правителството, мнозина наблюдатели заговориха, че е възможно рефрешване на лявото и да се издигне много сериозна кандидатура вляво за президент. Ако това е така, мисля, политически коректно би било и РБ, и ГЕРБ, и всички онези, които не се причисляват към тази част на спектъра, да се опитат да направят обща кандидатура“, категоричен е Вълчев.

Той изрази съмнение, че Блокът има капацитет да излъчи президент.

„При нормална ситуация, ако беше ясно, че кандидатът на ГЕРБ ще спечели, можеше да си позволим да играем, за да докажем нашите 8-10 или 12%. При положение обаче, че цялата логика на външно-политическия курс на страната може да се промени, ако това е вярно, макар за мен да е силно преувеличено, но ако е така, мисля, че логиката на политическо поведение е различна“, каза още Вълчев.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …