събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Проф. д-р Христо Бозуков за скандалите, назначенията и проблемите в Министерството на земеделието и храните

Проф. д-р Христо Бозуков за скандалите, назначенията и проблемите в Министерството на земеделието и храните

Служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков застана пред камерата и разговаря с Диков за ситуацията във ведомството, шефа на „Напоителни системи“, както и кадровите промени.

„Аз твърдя, че всеки има право на своето хоби – някои да пее, друг да играе мач. Госпожата се е занимавала с това преди години – може да е детско увлечение. Но тя притежава всички качества да заеме този пост. Има юридическо образование и по счетоводство. Напълно отговаря на изискванията, не е някоя калинка“, коментира проф. д-р Христо Бозуков по повод новия началник на „Напоителни системи“.

Той заяви, че това дружество досега не е случвало на ръководство и смята пряко да упражнява контрол над него. Служебният министър коментира и защо се е решил да влезе в инициативния комитет на Румен Радев.

„Имах известни наблюдения върху работата на ген. Радев и счетох, че това е човекът, който може да се справи със ситуацията в момента. Според закона, след като няма парламент, ние сме длъжни да се отчитаме пред президента“, заяви Бозуков. Той коментира и ситуацията с оставката на Порожанов и отговори на въпроса защо е поставил нещата ултимативно.

„Реших, че това е начинът радикално да се решат проблемите и се оказах прав. Напоследък идват и доста сигнали от производители против Порожанов и г-жа Танева и се оказах прав в действията си и в решението си да започнем с радикална смяна на ръководството“, смята служебният министър на земеделието и храните.
Той каза, че някои медии обичат да лепят етикети и за него също са се правели предположения.

„Става същото и с г-н Желев. Не съм се уплашил. Напомням ви, че през 2011 г. когато Мирослав Найденов реши да махне Бъчварова от селскостопанската академия. Вие ме попитахте дали не се страхувам“, заяви Бозуков и добави, че още тогава е казал, че се плашат, но не за себе си, а за структурата.

„За себе си не се плаша. И съм за 3 месеца. От тук и да изляза, аз няма да пропадна. Уплаших се за структурата и системата. Това беше много решителен ход, който вещаеше след себе си много проблеми“, заяви още Бозуков и обясни, че така е решил да заложи на Живко Живков.

По думите му, за сега той се справя добре, независимо с кого е работил и какви връзки е имал до момента. „Решението беше лично мое“, подчерта служебният министър.
„Не само медиите, но и земеделските производители очакват от нас едва ли не мълниеносно да се постъпи във всички сфери така, както стана с Порожанов. Но може би аз съм най-критикувания и ще видите, че най-много рокади се правят в МЗХ. Обявих, когато встъпих в министерството, че всеки може да бъде спокоен за работата си, ако работи добре, но аз се сблъсквам с хаос около мен, който е само с материали и сигнали“, заяви още Бозуков.

„Заварвам такава ситуация, която е меко казано смущаваща“, подчерта той и добави, че има служители, които получават по-голяма заплата и от него. Бозуков обяви, че смята да обяви някои от нещата на пресконференция следващата седмица.

Той не скри, че съществува риск от спиране на еврипейско финансиране за България.

Чуйте целия разговор с проф. д-р Христо Бозуков за скандалите и назначенията в Министерството на земеделието и храните в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Господи, Боже мой! Този човек се самоопределя като обичащ да чете?! И е министър! Та той дори не може да си формулира мисълта, камо ли да състави изречение! Но с военен за … това е резултатът! Добре, че човекът е обикновен министър, а не професор например!