понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Проф. Анна Кръстева: За кои решения на парламента е отговорна партия ГЕРБ

Проф. Анна Кръстева: За кои решения на парламента е отговорна партия ГЕРБ

Приетите промени в Изборния кодекс и коя е най-лошата от тях коментрира политологът проф. Анна Кръстева.

„Бих започнала от българите в чужбина, защото загряха, прегряха, взривиха буквално социалните мрежи. Нашите политици непрестанно произвеждат разделения. Дори с многото негативни промени, които се приеха, те произвеждат разделение. Защото едни от тях засягат българите в България – като задължителното гласуване, други засягат българите в чужбина. И виждаме две паралелни мобилизации, каузата за електоралните права на нашите сънародници е кауза на всички български граждани“, каза проф. Кръстева.

Тя определи Изборния кодекс като лавина от противоречия.

„Нашите политици са царе да създават парадокси. Предложението за изборните секции в чужбина се внася се от Патриоти, както те се наричат. Колкото повече патриоти, толкова по-малко патриотизъм. Можете ли да ми кажете по-ярка проява на липса на патриотизъм от това да отдалечиш най-активните български граждани“, отбеляза още политологът.

„Не се прие и друго изменение, на което толкова държеше българската емиграция – район „Чужбина“, въпреки обещанията.  Пътувайки, хвърлих едно око на новините и видях, че нашият премиер е казал, че вероятно ще има промени на Изборния кодекс, защото му омръзнало тези патриоти да му висят на шията. Какво означава това изказване – че отново за тези промени не са виновни депутатите от ГЕРБ, а са виновни депутатите на Патриотичния фронт.  А поне три пъти са повече депутатите на ГЕРБ. Въпросът, който можете да зададете на представител на управляващата партия, е кога те поемат отговорност. Целият първи мандат на правителството на Бойко Борисов виновни бяха от Тройната коалиция, а сега вече са коалиционните партньори. За кои решения на парламента, където най-голямата група е на ГЕРБ, е отговорна партия ГЕРБ“, попита проф. Кръстева.

Тя допълни, че разчита доста негативно подобно поведение.

Поредният парадокс пък е, че искаш да повишиш избирателната активност като лишиш хората от избирателни права, категорична бе тя.

Целия коментар на политолога проф. Анна Кръстева можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …