сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Проф. Анна Кръстева: Престъпниците са не мигрантите, а трафикантите

Проф. Анна Кръстева: Престъпниците са не мигрантите, а трафикантите

Броят на пристигащите в Европа по море мигранти е намалял тройно, сочи последния доклад на Върховният комисарият на ООН за бежанците. И докато в Италия и Испания тази бройка се увеличава, то в Гърция намалението е значително. През 2016 г. България е задържала общо 19 хил. души, което е значително намаление в сравнение с предходната година, когато техният брой е бил над 31 хил. души, по данни на МВР.

Данните и темата в „Жива връзка“ коментира проф. Анна Кръстева, преподавател по политически науки в Нов български университет, според която се наблюдава парадокс, тъй като въпреки това чувствително намаление на мигрантския поток, темата не изстива в политическото говорене.

Тук бежанската криза сякаш все още е в разгара си, като „тук“ има няколко конкретни измерения – България, Балканите и Европа, отбеляза тя. По думите й България не е особено изключение, тъй като предстоят избори и във Франция и Холандия, където темата също се използва за политически цели.

Националистическото антиговорене смесва два съвършено различни проблема, отбеляза проф. Кръстева, според която то обвинява за проблема единствено „нелегалните“, но не и тези, които правят подобно преминаване през границата възможно изобщо – трафикантите.

Хората, които бягат от война и конфликти или в търсене на по-добър живот, не са престъпници, престъпници са тези, които срещу пари им адават възможност да преминат, категорична е тя.

Кръстева цитира и официални статистики, според които в момента трафикът на хора е най-бързорастящият криминален бизнес в Европа, с по-големи печалби и от трафика на дрога и оръжие, ала за това не се говори. По данни на Европол пък в този черен бизнес изключително активни са българските трафиканти, като цели 2/3 от имигрантите се хващат едва след като вече са преминали българската граница.

Има ли заловени и осъдени трафиканти у нас, попита тя.

Кръстева припомни и плана на ЕК за релокация на 160 хил. мигранти от Гърция и Италия, по който България е поела ангажимента за 1300 души, ала от тази заявена бройка у нас има по-малко от 30.

Миналото лято правителството гласува решение за интеграция на бежанци, подпомогната активно с европейски средства, в общините, които изявят желание, ала според оофициално получената информация нито една община не е проявила такава готовност, нобърна още внимание тя.

Проф. Кръстева коментира и случая със семейството в Елин Пелин, в който по думите й виждаме необяснимо разярение срещу мирно семейство, което е минало официално целия процес по получаване на статут. Тя обаче напомни и тихото шествие в подкрепа на тези хора. Според нея отразяването на нахъсаните и негативни реакции е много по-голямо в медиите и създава грешното усещане, че едва ли не цялото общество е ксенофобско настроено.

Има много хора у нас, които са отворени, солидарни и активни по отношение на бежанците, има и много представители на сирийската – най-голямата арабска общност у нас, която е прекрасно интегрирана и се включва активно в този процес, напомни тя. Чуйте целия разговор с нея:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Мари Димитрова

    Призовавам да се прави разлика между термините „трафикант“ и „каналджия“. Трафикът на хора и каналджийството са различни престъпления по НК. Вероятно проф. Кръстева ма предвид каналджийска дейност, използвайки „трафик на хора“.