сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Андрей Пантев: България не е научила нито един урок от своите поражения

Проф. Андрей Пантев: България не е научила нито един урок от своите поражения

Проф. Андрей Пантев гостува в студиото на еМисия България и опита да направи равносметка не само за изминалата 2016 година, но и за повечето събития, белязали последните 100 години от човечеството.

„За човечеството 100 години са малък отрез, фрагмент от време. Но от друга страна не трябва да забравяме, че календарното летоброене е условно. Рядко истинските промени в историята на човечеството съвпадат с границите на календарното летоброене. Прави се една равносметка. 1917 г. Светът е друг, не само Източна Европа и Русия. Това е време за осмисляне, почит и гняв, независимо какви емоции ни носят различни годишнини“, каза проф. Андрей Пантев.

„България не е научила нито един урок от своите поражения. Урок се взема, когато си загубил. Съвременните ни реакции, манията за величие и угнетителното раболепие свидетелства, че тази идея да бъдем винаги със силните с почти пословично усърдие нищо добро не ни е донесло“, смята Пантев.

По думите му глобализацията означава обезличаване, а националните държави никога няма да заглъхнат. Идеята е силно бюрократизирана. Хитлер също говори за спасяването на Европа. Европеизация не означава толкова уеднаквени закони и общ парламент. Когато се създава Италия един граф казва: „Добре, направихме Италия. Кога ще направим италианците?“ Преди съюза трябва да има европейци“, смята Пантев.

„Патриотизмът не е професия, не е партийна субсидия и не е нещо, което си закачаш на ревера. Само този, който е загинал за отечеството, може да декларира, че е патриот“, заяви професорът и каза, че не можем да се облягаме на минали подвизи и величия, а да се самосъжаляваме днес.

Историкът е на мнение, че Изток и Запад са условни понятия – те са географски, а не морално-културни или исторически. „Сърбия също стои между Изтока и Запада. А Гърция? Тази идея Изток-Запад има едно стиковане. Не е между Урал и Британските морета. То е усещане за добродетели, стойности, ценности и усещане, че все пак знаем какво е добро и какво е лошо. Хитлер беше човек от Запада“, припомни историкът.

„Общочовешкият характер на културата е това, което ни прави човеци, които се прекланяме пред свещените камъни на Европа, което ни кара и да се прекланяме пред свещеното наследство на Индия и Китай“, смята още Пантев.

„Най-страшното е, че живеем във време, в което толкова драматични обрати не са предизвикали съответно лидери, поведение, партии, реакции или нещо повече. Няма и такива културни и авторитетни абсолюти, каквито имаше. По-рано всеки, например Ремарк осъжда нацизма, Хемингуей, Маркес. Сега няма и това е едно личностно безвремие, а виждаме какви драми стават пред очите ни. Ние гледаме всичко през прозореца и през телевизора“, добави историкът.

Чуйте целия разговор с проф. Андрей Пантев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Г-н професорът – Незабавно да отива на Поправителен, БиАй !!!
    – ОтдеНакъде бърка Земите-Ни и Нас-Всички Българ(к)ите с ‘управляващите’ у Нас ‘наши’ махленски шмекери ?!
    ….че то И-Слепият Видя че у Нас – Е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня !, до 1989та явна, а при ‘прехода’ – подприкритийно ТроянскоКонна.