събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Анастас Герджиков: Държавата трябва да поеме отговорност към висшето образование

Проф. Анастас Герджиков: Държавата трябва да поеме отговорност към висшето образование

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков бе гост в студиото на еМисия България и коментира състоянието на висшето образование в България, качеството на студентите, европейските и световни образователни стандарти и самобитните български проблеми.

„СУ „Св. Климент Охридски“ очевидно вече се е откроил от другите висши учебни заведения в България. Качеството на студентите като цяло е намаляло и това е голям проблем“ заяви прос. Анастас Герджиков.

Той обясни, че действително ще има промяна в някои от приемните изпити и целта е те да се доближат като форма до държавните зрелостни изпити. „При нас и в момента резултатите от държавните зрелостни изпити се използват за приема в някои специалности“, добави ректорът на висшето учебно заведение.

„Има огромен проблем с входното ниво на студентите и той е от 20 години. Качеството пада още на входа и това се отразява на цялостното качество. Това може да бъде променено само на държавно ниво“, категоричен е проф. Герджиков.
По думите му, висшето образование е една от малкото сфери, които действително се реформират.

„С промяната на финансовия модел стимулираме университетите да стават по-добри. Досега ги стимулирахме да не бъдат добри, колкото и абсурдно да звучи. От две години се забелязва добра тенденция и това се вижда, макар че ще ни трябва време да наваксаме. Вярно е, че дори и в първи курс, когато парите следват студента, си готов да приемеш всеки“, посочи Герджиков.

По думите на ректора, мит е, че университетите имат полза да продават дипломи заради броя на завършващите студенти.
„При такава система, в която парите следват студента, всички университети имаха желание да приемат всякакви студенти“, добави преподавателят.

Той призна, че пише двойки и дори днес е написал една. Ректорът смята, че става все по-нереалистична идеята контролът да се затяга на изхода.

„В други страни няма нашия демографски проблем. В моята специалност след първи курс отпадат 2/3 от приетите студенти“, посочи проф. Герджиков. Той сподели, че в началните му професионални години, негови колеги учители са получавали същата заплата като него и потвърди, че има тенденция учителските заплати да се увеличават, а тази на лекторите във висши учебни заведения да остават същите.

„Заплатите са свързани и с това как се разпределят парите вътре в системата. Все още не е въведена идеята за диференцирано заплащане на учени, които имат по-добри постижения от колегите си. Причината е, че през последните 7 години е имало ежегоден дефицит, както и задължения. Сега имаме нужда от значително по-висока сума от досегашната. Заради това не са увеличавани и заплатите. Тази година поради подобрения финансов модел, ще можем да увеличим възнагражденията на преподавателите“, добави ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“.

Той изрази надежда още следващата година да има увеличение на заплащането на университетските преподаватели и то да бъде спрямо резултатите. Идеята е тези преподаватели, които са имали повече ангажираност, да получат по-високи суми.

Ректорът даде пример с природните науки и физиката като посочи, че в тези сфери има голям проблем, тъй като няма желаещи студенти. „Време е държавата да се замисли сериозно“, категоричен е проф. Герджиков.
„Не е вярно, че приоритетните специалности получават повече пари. Защитените специалности получават повече пари. Хуманитарните и обществени науки не са подценени. Проблем има там, където има по-малко студенти“, каза още той.

„Цялата декларация почива на един сгрешен модел. И сега университетите имат собствени приходи. Истината е, че университетите по цял свят се издържат и от много други дейности. Приходите от консултантската дейност, следдипломно обучение, научноизследователска дейност в България са много слаби“, призна ректорът.

Той каза и че университетите не се съобразяват с пазара на труда и това е основателна критика. „Канили сме бизнеса и той не се е отзовал. Бизнесът никъде по света не получава напълно готови кадри завинаги – човек, който за 20 години напред да знае всичко. Бизнесът трябва да инвестира в това служителят да получава допълнителна квалификация. Това се случва в някои големи западни фирми, които имат традиции“, добави проф. Герджиков. Той каза, че се опитва да бъде носител на промяната до края на мандата си.

Герджиков коментира и кончината на известния хуманист Цветан Тодоров като изрази надежда, че всеки ден се създават негови приемници от този ранг. „Имаме примера на колегите на Цветан, които се реализираха много добре. Надявам се, че е вдъхновил много хора. В България интелектуалците през последните 25 години загубиха водещата си роля. Не са търсени като лидери“, добави проф. Анастас Герджиков.

Чуйте целия разговор с ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …