понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Амелия Личева за новите правила за прием на студенти в СУ „Св. Климент Охридски“

Проф. Амелия Личева за новите правила за прием на студенти в СУ „Св. Климент Охридски“

Проф. Амелия Личева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ коментира решението на ВУЗ-а да смени формата на два от основните изпити за прием – по български език и литература и история, както и приоритетните си специалности за тази година. Как това ще се отрази на приема на студенти и на качеството на образованието, проф. Личева коментира в студиото на еМисия България.

„Отдавна трябваше да бъде сменен изпитът по български език и литература, защото не е сменян от десетилетия. Новият формат предполага работа с конкретни текстове. Кандидатите ще имат да отговарят на въпроси по познати и непознати текстове. Те ще трябва да проявят умения на четене с разбиране“, обясни проф. Личева.

„Сега ще трябва да се прояви мисъл и знания, а не да се репродуцират вече наизустени знания. Форматът е близък до матурата, така че няма да са толкова шокирани учениците от новите условия“, добави още тя.

Личева посочи, че тази година ще има промени, които затягат и матурата, и проверката. По думите й, децата, които завършват, са по-малко от местата, които университетите в България предлагат. Тя каза, че критериите продължават да са високи в СУ „Св. Климент Охридски“ и през последната година не е имало много изпитни работи с фрапиращи грешки.

Проф. Личева е категорична, че трябва да се подобри връзката между висшите училища и гимназиите. Според нея, студентите, които завършват в България, са конкурентоспособни и това показва, че образованието е на ниво. Много от възпитаниците заминават и работят в чужбина веднага след завършването. Тя посочи, че изключително добре работи и фондация „Заедно в час“, която успява да изпрати в училищата мотивирани млади учители.

Според нея медицината би трябвало да бъде приоритетна специалност. Притеснително, според нея, е липсата на филологиите като българската филология, например, в списъка с приоритетните специалности за СУ „Св. Климент Охридски“.

Чуйте целия разговор с проф. Амелия Личева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …