понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Александър Кьосев: Въпреки привидния национализъм, хората все повече живеят във фрагментирани ниши

Проф. Александър Кьосев: Въпреки привидния национализъм, хората все повече живеят във фрагментирани ниши

Срещата на Слави Трифонов и главния прокурор Сотир Цацаров, проф. Александър Кьосев определи лаконично като „двама шоумени са се срещнали“. Това не е събитие за мен, категоричен бе културологът.

„Светът на образите е подменил релания свят. Този, който е добър в света на образите, може да капитализира това във финасов капитал, политически или правосъден капитал“, обясни той.

„Слави Трифонов създаде могъщо народно движение в подкрепа на няколко въпроса и оттогава говори от името на суверена. Кой му е дал това право? Защо той мисли, че говори от името на суверена? Той узурпира медийно и телевизионно пространство, нищо повече“, подчерта проф. Кьосев.

„Ние сме в ситуация, в която на някои граждани всичко им е ясно, но тази ситуация е постистинна и постфактична, фрагментарна, живот в ниши и затворени общности, където това, че на някой нещо му е ясно няма значение. Много тъжна ситуация“, изтъкна културологът.

В студиото на Би Ай Ти той направи различен анализ за провокациите от политическия живот и за драмите на българина – активен избирател и потърпевш от избора си.

Той бе категоричен, че резултатът на Пламен Орешарски на президентските избори е олицетворение на провала на политическите елити.

Въпреки привидния национализъм, който избухва в момента, хората все повече живеят във фрагментирани пространства и ниши, които имат малко общо с други. Социалните мрежи, например, вместо да допринасят към публичността и нейните дискусии, те изолират определени ниши от единомислещи хора, които нямат достъп до други мнения. Лошото е, че от ниша до ниша има гигантски разлики“, коментира още проф. Кьосев.

„Социалните различия създават анклави от комуникация. Те формират затворени пространства, в които хората си живеят твърде уютно, защото мислят, че всички останали мислят като тях и в един момент са тежко разочаровани. Даже има тълкуване, че това, което се случи по света с изборите, се дължи на подобен тип фрагментиране на информацията“, посочи още той.

„Глобализацията е колкото глобализация, толкова тежка локализация. Тя непрекъснато произвежда нови локалности, произвежда нови парчета, стаи и затворени пространства, където хората доста добре си общуват“, подчерта културологът.

„Медиите създават илюзията, че се случва кой знае какво, през цялото време нагнетяват напрежение и страхове, опасности. В един момент, илюзорният балон се спуква и човек остава в своето всекидневието. Това е всеобщ феномен, а не само български“, изтъкна той.

„В древния свят, когато някой каже истината в очите на тирана, вече социалният свят не е същият. А сега ако някой бива уличен в лъжа, разбира се истината, а от това не следва нищо, то ние се намираме в радикално нова епоха. Надявам се, че това е временно състояние“, каза проф. Кьосев.

По думите му, когато човек живее в затворен свят, си създава истини, където други факти не могат да го разколебаят.

Вижте целия коментар на културолога във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …