петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проект превръща хейта в решение на проблемите

Проект превръща хейта в решение на проблемите

Историкът Емил Джасим разказа за проект, чрез който хейтът се превръща в решение на проблеми. Инициативата предлага по 1000 лв. На младежи, които вместо да мрънкат и да хейтват предлагат работещи решения на нещата, които ги дразнят.

„Имаме страхотни неща. Това е пето издание на проекта. Първо предлагахме на младежите да разсъждават за свободата и толерантността. Миналата година ги провокирахме – покажете ни решението. Нека да покажем, че истинският хейтър променя нещата, а другият си е просто представител на България на световното по мрънкане“, разказа Емил Джасим.

Той каза, че целта не е да се провокира яд или омраза, да се преобърне цялата представа за хейта. „Ние правим разграничение между хейта и омразата. Не допускаме език на омразата. По-интересно е да видим генерално какво не харесват българите“, каза още Джасим.

Той обясни, че с парите младите хора могат да стартират информационна кампания или акция. Основната идея е те да бъдат провокирани, тъй като след години ще са пълноправни представители на гражданското общество и всичко ще зависи от тяхната инициативност.

„Едното, което ги притеснява е положението в кварталите – няма достатъчно места децата да играят, а младежите да спортуват. Екологията много ги вълнува. Искат България да бъде по-чиста, да изглежда по-добре и по-подредена. Другото е знанието – момиче на 13 години спечели миналата година с предложението да се купят електронни книги. Миналата година дадохме още осем допълнителни награди. Имаше идеи за сайт за спортни постижения на ученици, както и идея за сайт за общност от студенти, които да помагат в кариерното ориентиране на ученици“, разказа Емил Джасим.

Друга впечатляваща идея била да се популяризира колоезденето в Димитровградска област. Участниците са на възраст между 13 и 19 години, но все по-често се появяват по-малки, които искат да променят нещата и средата около себе си. Сред предложенията тази година е и едно за спортен клуб в село Стрелци. Младежите там искат да популяризират триатлона.

„Според мен от една страна стои окаяното икономическо положение на средностатистическия български гражданин. Вижда какво минало сме имали и вижда в каква нищета живеем в настоящето. Сблъсъкът е като влак в бетонена стена и няма как ние да сме виновни“, смята Джасим.

Чуйте целия разговор с Емил Джасим и научете повече за инициативата в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …