понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Продан Проданов: Митичният Иван-Асен Георгиев – шпионин или политическа жертва

Продан Проданов: Митичният Иван-Асен Георгиев – шпионин или политическа жертва

Кой е митичният Иван-Асен Георгиев? Американски шпионин или политическа жертва? Любопитни детайли за една от най-големите шпионски афери разказва документалистът и автор на книгата „Делото двуличник“ – Продан Проданов. Той гостува в предаването еМисия България.

„Cyпepшпиoнинът Ивaн-Aceн Гeopгиeв“ e иcтopичecкo изcлeдвaнe нa Пpoдaн Пpoдaнoв, кoeтo ни вpъщa към Дeлoтo „Двyличниk“, cвъpзaнo c apecтa нa Ивaн-Aceн Гeopгиeв, кoйтo e виcш диплoмaт. Наказателния закон на НРБ подсъдимият Иван-Асен Георгиев е осъден на смърт чрез разстрел за шпионаж в полза на САЩ.

„Делото е малко повече от 40 тома, изчетох го и разбрах, че Иван-Асен Георгиев е бил екзекутиран незаконно. Бил е много ерудиран, изключително интелигентен“, разказа Продан Проданов.

„Всяко оперативно дело има име. Решили са да го кръстят „Двуличник“. Така са решили, няма нищо интересно в това“, обясни документалистът. Той посочи, че Иван-Асен Георгиев е станал жертва.

„Тези юристи, да допуснат такава грешка, без нито едно доказателство, че той е издал държавна тайна и да го жертват за това….“, обясни авторът на книгата. Продан Проданов разказа и как е заработила пропагандната машина. Иван-Асен Георгиев е бил осъден два пъти на смърт и според Продан Проданов книгата е пример за това как не трябва да се води дело, следствие и как не трябва да се води разпит.

Чуйте целия разговор с Продан Проданов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …