вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Продължават скандалите във Фонда за лечение на деца в чужбина

Продължават скандалите във Фонда за лечение на деца в чужбина

През седмицата напуснали членове на обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина изнесоха данни, които свидетелсват за нарушения на правилника при работата на фонда в последните 5 месеца, както и за подменени гласувания и непълни документи. През последните две седмици оставка подадоха петима от 17-те членове с аргумента, че след смяната на ръководството на фонда в края на април той вече не работи в полза на болните деца и техните родители. Звеното разглежда документите на деца, които кандидатстват за средства за лечение – както в чужбина, когато не могат да се лекуват в България, така и у нас, когато Здравната каса не поема разходите.

На пресконференцията стана ясно, че 52 решения за лечението на деца са взети по едни начин, а описани по друг в протоколите. В предаването „Просто Диков“ бяха показани кадри както от пресконференцията, така и от протест на родители, искащи оставката на директора на фонда проф. Владимир Пилософ.

„Кандидатствахме за лечението на 4-годишния ми син, но след протакване от повече от месец фондът ни отказа. Не разбирам защо?! След като първо бяхме одобрени и изпратени в чужбина на консултация, но защо ни изпратиха там, след като няма да одобрят лечение там. С проф Пилософ проведохме разговор след трите заседания, а той каза, че не разбира какво съм очаквала в крайна сметка“, каза Бистра Кирчева, майка на дете с тумор на костния мозък. Тя сподели, че са започнали дарителска кампания, за да започне лечението на сина ѝ в Турция.

„Два пъти гласувахме одобрение на детето и накрая излезе, че не сме го одобрили по документите и протоколите. И това преля чашата“, сподели журналистката Милена Златкова, една от напусналите Обществения съвет на фонда.

В сряда зам.-министър Ваньо Шарков дойде на протеста на родители и граждани срещу ръководството на фонда. Той заяви, че не е получавал конкретни данни за нарушения и пропуски в документите, а на пресконференция по-късно даде „абсолютна гаранция от страна на Министерството на здравеопазването, че работата на фонда ще продължи“.

На този фон, се открои и липсата на самия здравен министър Петър Москов, който отсъства както от заседания на здравната комисия, така и парламентарния контрол, защото се намирал в Румъния, отбеляза водещият Сашо Диков.

Вижте повече за продължаващите скандали във Фонда за лечение на деца в чужбина в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …