понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Продължават протестите срещу най-мощния телескоп в света и газопровода в Северна Дакота

Продължават протестите срещу най-мощния телескоп в света и газопровода в Северна Дакота

Тази история започва преди един милион години, когато на големия остров Хаваи изригва вулкан. Неговата лава се стича чак до до океанското равнище и, ако височината на вкаменената лава се брои от дъното на океана, това изригване образува най-високата планина в света – Мауна Кеа. Планината е свещена за местните хора, но е обект на изключителен интерес от страна на НАСА и хиляди независими астрономи. А това предизвиква един от най-дългогодишните протести в американската история.

На върха на свещената планина Мауна Кеа на големия хавайски остров се намират над сто археологични находки, храмове и свещени за хавайските племена земи. Там са изградени няколко от най-големите телескопи, някои от които са най-мощните на планетата.

Позиционирането на огромните съоръжения върху сакралните земи на Мауна Кеа и плановете там да се изгради най-големият, някога правен от НАСА телескоп, от години предизвиква напрежение на острова.
Последната година непрекъснати протести на местни хора се опитват да преустановят проекта за над 1 милиард долара, чиято цел е да сложи на върха на масива най-мощния телескоп в света – т.нар, 30-метров телескоп, наричан от учените TNT.

Сблъсъкът между икономически и научни интереси с религиозни и културни вярвания влезе в съда, където бяха изслушани десетки представители на местните жители и хора от НАСА.
Хората настояват старите телескопи да не бъдат ремонтирани, което би създало шум и замърсяване на природата, и новият гигантски уред да не бъде монтиран.

Астраномите са категорични, че няма по-подходящо място за научни изследвания на космоса. В началото на този месец говорителят на щатския департамент по земните и природните богатства съобщи, че в рамките на 44 дни са били чути мненията на 44 души.

Това изслушване идва след като протестите са накарали върховният съдя да обяви предишното разрешително за строеж за невалидно. Сега предстои да се вземе решението дали да бъде издаден нов документ, който позволява монтирането на 30-метровия телескоп върху свещената планина. Междувременно, докато се чака решението на казуса – от НАСА са изпратили предложение с резервен план за действие – ако не им бъде разрешен достъп до планината, те ще поставят мощното устройство за наблюдение на космоса на канарските острови.

Продължаваме да следим и планът за финализиране на газопровода в Северна Дакота, който според плана ще минава през земи, свещени за местни индиански племена. Вчера стотици представители на племето сиукси и други индианци от северна Америка се събраха пред във Вашингтон. Те смятат да възобновяват протестите си против решението на Тръмп за продължаването на строежа на мащабния проект. Кулминацията на шествията ще бъде в петък, с марш пред Белия дом.

Местните индианци ще започнат седмицата на недоволство от вторник, с построяване на демонстрационен лагер в района на парка пред Белия дом. Те са планирали церемониален огън, културни уъркшопи и речи на хората от племената. Те се противопоставят на плана за строеж на газорпвод на стойност 3,8 милиарда долара от Северна Дакота до Илинойс.

След като миналия месец президентът Доналд Тръмп даде разрешение за финализиране на проекта, компанията-изпълнител очаква горивото да потече по газопровода до края на другия месец.
Племето сиукси и още десетки застъпници отнесоха случая до съда, но засега от там няма промяна на становището.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …