четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Продължава срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел

Продължава срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел

Днес европейските лидери ще обсъждат бъдещето на Европа в отсъствието на британския премиер Тереза Мей, чиято страна напуска и няма дума по бъдещето на стария континент. Възможно е около масата на лидерите в Брюксел да има още един празен стол. Защо и кой друг може да не дойде на разговора за скоростите на Европа, разказва кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова.

Полша заплаши да блокира решенията на съвета, които изискват единодушие, след като 27-те останали членки на ЕС удължиха мандата на председателя на съвета Доналд Туск, въпреки волята й. Полша обяви, че не го подкрепя, тъй като той злоупотребява с високата си длъжност да подпомага опозицията в родината си срещу законно избраното правителство. Не мога да правя компромиси с интересите на Полша, заяви премиерът на страната Беата Шидло.

Ако до утре Варшава не свали бойкота си, европейските лидери няма да могат да приемат решенията от срещата си и те няма да имат законова сила, а само препоръчителен характер. Сред тях са въпроси, свързани с миграцията, икономиката на ЕС, търговията, отношенията със западните балкани и дори така нашумелите напоследък двойни стандарти на храните.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че са били положени огромни усилия Полша да бъде оттеглена резервите си от Туск и да го подкрепи за втори мандат, но след като е станало ясно, че Варшава няма да отстъпи, решението за преизбирането му е взето с квалифицирано мнозинство. Според поляците обаче това създава опасен прецедент да се избират европейски лидери, които нямат подкрепа от собствените си страни.

Туск, който ще бъде председател на Европейския съвет до ноември 2019 г обеща да работи с всички, включително с правителството, което го отблъсна. Той обаче предупреди, че Полша е заплашена от международна изолация, ако запази настоящата линия на поведение и напомни любимата си фраза, че трябва да се внимава с горенето на мостове, защото човек не може да се върне по тях.

Полската драма с двамата кандидати за поста, единият от които не се поддържа от правителството на страната си, засенчи останалите теми на съвета и може да застраши и втория ден от срещата. Днес лидерите ще дебатират по бъдещето на Европа и все още не е ясно дали полския премиер Беата Шидло ще участва в дискусията, която има за цел да подготви съдържанието на декларацията, в която ЕС ще очертае бъдещето си за 10 г. напред по време на тържествата за 60-годишнината от римските договори след 2 седмици.

Председателството на ЕК и ЕС предлагат текст, който посочва като най-големи предизвикателства пред бъдещето на съюза регионалните конфликти, тероризма, миграцията, социалното неравенство и протекционизма. Бъдеща Европа според документа, който се възприема като чернова за римската декларация, очертава една общност с монетарен и социален съюз, с обща валута – еврото, със свободно движение и общи усилия за развитие на регионите и иновациите.

Съюз, който разполага не само с общ пазар, но и със собствена отбрана и сигурност и води обща търговска политика. Какво ще изберат лидерите от него? Според френския президент Франсоа Оланд – сигурността, икономическият растеж и иновациите. Според българския президент Радев – единството и солидарността. Както посочи Радев, този дебат все още предстои.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …