понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Продължава европейската обиколка на Доналд Тръмп

Продължава европейската обиколка на Доналд Тръмп

Продължава посещението на американския президент Доналд Тръмп в Европа. Днес той ще има работен обяд с френския президент Еманюел Макрон. По-късно ще се срещне и с представителите на останалите 27-те членки на НАТО. Това ще се случи по време на откриването на новата сграда на Пакта и на последващата среща на Алианса.

Тръмп пристигна в Брюксел вчера. Той се срещна с лидерите на Съвета на ЕС Доналд Туск и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Преди да пристигне в Брюксел Тръмп беше приет на ранна сутрешна аудиенция от папа Франциск във Ватикана, която продължи само 30 минути. Протоколът строго се спазваше, с което бе подчертан строго формалният характер на срещата на двамата на фона на острите задочни реплики, които си размениха по време на кандидат президентската кампания в САЩ.

Преди да седнат на разговор, двамата се снимаха заедно и си стиснаха ръцете. Медиите отбелязаха, че за разлика от непрекъснато усмихващия се за пред камерите Тръмп, папата е имал по-сериозно изражение и дори не се усмихва, посрещайки госта си.

След като телевизионните оператори и фоторепортерите напуснаха стаята, двамата имаха кратък разговор, чието съдържание засега не се оповестява. Той продължи само няколко минути, след което при тях са влезли останалите членове на американската делегация. Папа Франциск подари на президента медальон с изобразено маслиново дръвче и му каза, че той символизира мир.

„Моето желание е да бъдете маслиново дърво, което гради мир“, каза папата на испански. „Би било хубаво да има мир“, отговори Тръмп.

Папата даде на събеседника си подписано копие от тазгодишното му послание за мир, озаглавено „Ненасилието – стил политика за мир“ и копие от посланието му към миряните, посветено на нуждата за опазване на околната среда от ефектите на климатичните промени.

„Ами, ще ги прочета“, обеща Тръмп.

Възгледите на Тръмп, който наричаше глобалното затопляне „измислица“, са в ярък контраст с мнението на папа Франциск, че климатичните промени са причинени главно от човешката дейност. Папата бе силно критичен към предизборните обещания на Тръмп да издигне стена по границата с Мексико и да не позволява на имигранти и бежанци мюсюлмани да влизат на територията на САЩ.

„Човек, който мисли само как да издига стени, а не да изгражда мостове, не е християнин“, каза тогава Франциск. Тръмп го нарече „позорни“ думите на папата.

„Ако и когато ИДИЛ нападне Ватикана, а всеки знае, че това е най-ценният трофей за ИДИЛ, на папата ще му се иска да се е молел Доналд Тръмп да бъде президент“, каза милиардерът магнат по време на предизборната си кампания.
Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …