вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Продължава дебатът за бъдещето на ЕС

Продължава дебатът за бъдещето на ЕС

Който иска да стигне някъде бързо, върви сам, който иска да стигне далече – с останалите. Тази африканска поговорка припомни Доналд Туск на депутатите в Европейския парламент. Преизбраният миналата седмица председател на Европейския съвет участва в дискусия с депутатите за реформите, пред които е изправена Европа в навечерието на напускането на Великобритания. И макар бялата книга на Европейската комисия да не е в центъра на дебата за бъдещето на Европа, все по-ясно е че първият от петте предложени сценария – продължаваме, както досега е най-малко вероятният.

Авторът на книгата за Бъдещето на Европа – председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, не скри изненадата си, че на нея се гледа като на план за установяване на Европа на скорости и хвърли вината за това на германския канцлер Ангела Меркел, която обърнала внимание на останалите.

По отношение на засиленото сътрудничество – политиките, които някои членки развиват, без да задължават останалите – България е истински отличник с 5 участия от 9 действащи партньорства, включително за европейския патент и патентния съд, за имуществени права при разводи при смесени бракове и чака само полското вето върху решенията от последната среща на върха да падне, за да се присъедини и към европейската прокуратура, която ще разследва измамите с еврофондове. В същото време според Туск – единството на Съюза е постижението, битката, за което ще е най-ожесточена.

Някои очакват системни промени които ще разхлабят вътрешните връзки в ЕС и ще засилят ролята на нациите по отношение на общността. Други – точно обратното. Очакват нови по-дълбоки измерения на интеграцията дори и ако те се прилагат само за някои държави-членки. Такава възможност действително е предвидена в договорите, които в момента са в сила.
Евродепутатите нямат голяма тежест по решението за бъдещето на Европа, към което претенции имат европейските лидери, но тяхното мнение е част от дебата, който Юнкер се надява да се проведе в Европа до края на годината, когато ще се вземе окончателно решение за пътя напред.

За социалистите скорости може да е магическата дума на деня, но тя не е панацеята за европейските болести. Парламентарният им лидер Джани Питела смята, че скоростите може да са само метод, но не и стратегия. Социалистите виждат три големи проблема пред Европа, които трябва да получат отговорите си още в Рим: По-добри общи социални стандарти за гражданите и по-добри условия за живот. Обща защита на външните граници и европейска система за даване на убежище и засилване на ролята на Европа в света, като реакция на промените в САЩ след избора на Доналд Тръмп и на насочващата се към авторитаризъм Турция. Християн-демократите предпочитат да гледат на тях не като на магьосници, а на прагматици. Техният водач Манфред Вебер е привърженик на сценария, според който Европа трябва да отстъпи в някои области на страните членки и да настъпи в общите действия в други.

Но най-вече да започне да обяснява на гражданите си какво прави, а националните политици да поемат отговорност за решенията си. Повече Европа в общия пазар, управлението на монетарния съюз и по-малко еврокомисари, отпадане на регулациите за шума на прахосмукачките и извивките на бананите, вижда в бъдещия съюз и лидерът на либералите от АЛДЕ Ги Верхофстат.

За консерваторите и евроскептиците е ясно, че е европейският кораб по думите на италианския евродепутат Рафаеле Фицо потъва и настоящите дискусии са само за това с каква скорост да става това. Може би така мислят и българските евродепутати, тъй като от 17 представители от България в дискусията за бъдещето на Европа се включи само Мария Габриел от ГЕРБ. Тя призова да се чуе гласът на колкото се може повече обикновени европейци.

Това беше последната възможност на евродепутатите да изразят позиции преди приемането на декларацията за бъдещето на Европа в Рим след 9 дни. Сега нещата са в ръцете на европейските премиери и президенти.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …