понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Притеснителни ли са за българите новите имиграционни мерки на Тръмп – коментира бившият консул Симеон Стоилов

Притеснителни ли са за българите новите имиграционни мерки на Тръмп – коментира бившият консул Симеон Стоилов

Докъде ще доведе политиката на новия американски президент Доналд Тръмп – за това в „Жива връзка“ разговаряме с бившия генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов.

Надявам се, че все още сме в ранния етап, в който предизборните обещания на Тръмп се превръщат в реална негова политика, заяви Стоилов, който се надява програмата му поне да се смекчи, ако не се промени.

Най-притеснителното за него е символиката на жеста и начина на мислене, които стоят зад наложената забрана за влизане на граждани от седем държави с мюсюлманско население в САЩ. Нещо, което по думите му противоречи на всички съвременни ценности и е арогантно нарушение на международното разбирателство, постигнато чрез Женевската конвенция за бежанците, техните регламентирани права и статут.

Този жест спрямо международните спогодби е доста притеснителен, още повече когато очакваме Америка да защити международното право, както в случая с анекса на Крим, например, добави Стоилов.

Решението доведе до хаос в имиграциноната система, а бежанци, както и законно пребиваващи в Америка бяха връщани и се оказаха блокирани на летищата. В знак на несъгласие с имиграционните мерки на Тръмп хиляди излязоха на протест пред най-големите летища в страната.

Стоилов напомни, че това не е първият указ на Тръмп, като изреди и някои от другите му противоречиви решения и намерения, сред които и ограничаването на финансирането за т.нар. градове убежища, сред които е и Чикаго. Хубаво в случая е, че много от кметовете на такива градове се противопоставиха, вкл. и от средите на републиканците, отбеляза той.

Бившият консул обърна внимание също, че в началото на въпросния указ се акцентира специално на тези, които нелегално и без да бъдат регистрирани от департамента за национална сигурност са преминали на територията на Америка, а ние почти нямаме такива българи. Той уточни, че от тази гледна точка не приема термина „нелегални“ за сънародниците ни там, тъй като почти 100% от тях са легално пристигнали в страната, макар известна част от тях да са нарушили впоследствие ограниченията на визовия режим.

Мисля, че в момента акцентът е към имиграционни групи, които имат критична маса, най-вече от Мексико, или които в имигрантския си статут са закононарушители, като в това число се включват и просрочилите срока за пребиваване, отбеляза още Стоилов.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …