понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Притесненията пред българските студенти на Острова след Брекзит

Притесненията пред българските студенти на Острова след Брекзит

Основните въпроси пред българските и другите европейски студенти след решението на Великобритания за Брекзит е какво ще се случи с тяхното финансиране, тъй като повечето вземат студентски заеми, коментира в еМисия България Жулияна Боянова, която учи и работи на Острова.

Тя съобщи, че буквално преди часове студентската компания, отговаряща за финансирането, е поела ангажимент да не променя таксите за вече учещи или подали документи и получили положителна оферта студенти.

Остава обаче големият въпрос какво ще се случи с европейските студенти, които тепърва решават да учат във Великобритания, добави Боянова.

Според нея ако страната излезе от ЕС, е възможно те да трябва да плащат като студентите от трети страни, което е увеличение с около 4-5000 паунда на година. Не се знае и дали ще имат право да работят, както и какво ще се случи с правата им.

Много от моите преподаватели също са притеснени за финансирането на проучвания, за които от ЕС идваха около 1 млрд. паунда, както и за потенциалното ограничаване на колаборацията между европейските университети, посочи още студентката.

Боянова сподели, че се усеща и сериозно напрежение и деление между англичани и други европейци, особено от Източна Европа. Гледайте целия разговор с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …