петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Притесненията пред българските студенти на Острова след Брекзит
STUDENTKA картинка

Притесненията пред българските студенти на Острова след Брекзит

Основните въпроси пред българските и другите европейски студенти след решението на Великобритания за Брекзит е какво ще се случи с тяхното финансиране, тъй като повечето вземат студентски заеми, коментира в еМисия България Жулияна Боянова, която учи и работи на Острова.

Тя съобщи, че буквално преди часове студентската компания, отговаряща за финансирането, е поела ангажимент да не променя таксите за вече учещи или подали документи и получили положителна оферта студенти.

Остава обаче големият въпрос какво ще се случи с европейските студенти, които тепърва решават да учат във Великобритания, добави Боянова.

Според нея ако страната излезе от ЕС, е възможно те да трябва да плащат като студентите от трети страни, което е увеличение с около 4-5000 паунда на година. Не се знае и дали ще имат право да работят, както и какво ще се случи с правата им.

Много от моите преподаватели също са притеснени за финансирането на проучвания, за които от ЕС идваха около 1 млрд. паунда, както и за потенциалното ограничаване на колаборацията между европейските университети, посочи още студентката.

Боянова сподели, че се усеща и сериозно напрежение и деление между англичани и други европейци, особено от Източна Европа. Гледайте целия разговор с нея:

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …