вторник , 18 декември 2018
Начало / Новини / Природни катаклизми – наводнения и пожари поразиха Балканите

Природни катаклизми – наводнения и пожари поразиха Балканите

Бури и пожари застигнаха Европа. Наводнения потопиха Северна и Централна Гърция. Проливни дъждове парализираха и Истанбул. Няма пострадали българи при нито едно от бедствията.

Три дни циклонът „Медуза“ вилнее в съседна Гърция. Силният дъжд, ураганният вятър и градушката създадоха много проблеми. Пътищата в района на Солун и Ситония са наводнени. Образували са се задръствания, има и няколко катастрофи.

Сред най-засегнатите райони е полуостровът Халкидики. Десетки автомобили, магазини, мазета и приземни апартаменти са под вода. Някои общини поискаха да бъде обявено извънредно положение. Циклонът се насочва към България, но ще продължи към вътрешността на Черно море без да засегне страната ни.

Един човек е загинал от гръмотевица, а румънски алпинист е изчезнал в планината Олимп, която беше скована от сняг.

Дъждът застигна и Истанбул. Движението в много части на града е парализирано. Реки текат по улиците, а цели квартали са залети. Коли се носят по водата. Дълги опашки от автомобили са се образували и над Босфора. Наводнени са метростанции, къщи, подземни паркинги и тунели. Тази сутрин за час и половина са се изсипали между 125 и 180 л на кв.м. На летище Ататюрк има забавяне на полетите. Мегаполисът преживява за първи път подобна буря от 2009 г. насам.

И докато съседните ни държави са под вода, горски пожари обхванаха други части от Европа. Един човек загина, а 16 пострадаха от огнената стихия в Хърватия. Някои райони останаха без вода и ток.

Стотици бяха евакуирани и в Черна Гора. Подгорица поиска международна помощ за овладяване на пожарите. България ще изпрати специализирана техника и екип за борба с огнената стихия.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …