вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Приобщаваща училищна среда – възможно решение за насилието сред децата

Приобщаваща училищна среда – възможно решение за насилието сред децата

Преди около седмица журналистката Ирина Тенчева, майка на момче в трети клас в частно софийско училище, публикува разтърсващ пост-писмо във „Фейсбук“, в който разказва за системния тормоз, на който е бил подлаган синът й от страна на съученици, както и за липсата на всякаква намеса и реакция от страна на преподавателите му. В писмото тя обявява и решението си да спре изцяло сина си от училище.

За философията на уважението и толерантността в училище в еМисия България разговаряхме с Даниела Тодорова от Центъра за приобщаващо образование и Диана Николова, учител по физика в 104-то ОУ „Захари Стоянов“ в столицата.

В отговор на подобни проблеми, в центъра разработваме модел на приобщаваща училищна среда, която би могла да бъде решение, разказа Даниела Тодорова.

По думите й причините за насилието в училище са най-различни – свързани с процесите в обществото, с това, което децата гледат по телевизията и слушат в къщи, с факта, че фокусът в училище е върху знанията и академичния напредък, а не върху социалните и емоционалните умения на децата.

От своя значителен опит мога да кажа, че малко по-различните малки хора винаги срещат по-големи затруднения и в учебния процес, и в общуването със съученици, казва и Диана Николова, обяснявайки за прилагането на приобщаващата среда.

Фокус ни е не само изграждането на знания – стремим се по разнообразни начини да подпомагаме децата и семействата с по-особени образователни и комуникативни нужди, обясни тя. Става дума за деца, които трудно се социализират и включват в групи, често идват с диференцирани проблеми от предучилищна възраст, а по време на пубертета, който по думите й доста е свалил своята граница, стават много по-чувствителни и агресивни.

„Има деца, които упорито твърдят, че не е грешно да набиеш, да обидиш, да хвърляш чужди неща – едва ли не това е част от тяхната игра, но ние реагираме, препоръчваме разговор с училищен психолог или други специалисти и в много случаи има резултат. Засегнатите деца пък определено чувстват, когато получават подкрепа“.

Би Ай Ти посети и 104-то ОУ, където всяка година по традиция се организират „Дни на приобщаването“. Директорът Капка Велинова казва: „Няма как да излъжем децата, ако не ги харесваме, ако не ни е приятно това, което правим. Търсим силните страни на детето и се стремим да ги развиваме, защото това му дава самочувствие“.

Чуйте разговора с Даниела Тодорова и Диана Николова и вижте репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …