четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Пример от Латвия: Дана – учителят, който не се бои от грешки

Пример от Латвия: Дана – учителят, който не се бои от грешки

С двумилионното си население, Латвия е една от най-малките държави в Европейския съюз. В системата ѝ за начално образование са включени близо 115 000 деца. В страната функционират около 800 училища. Нивата на грамотност са изключително високи сред всички групи на населението – 99,9% по данни на Книгата с факти за света на ЦРУ за 2015 г. В същото време функционалната грамотност е по-ниска.

Междунаротното изследване ПИЗА, което отчита уменията на 15-годишните ученици от 65 държави по четивна грамотност, математика и природни науки, през 2012 г. постави Латвия на 25-то място, докато България остана на 45-то. За да реформира наследената от времето на съветския режим система, държавата закрива 130 институции между 2006 и 2010 г.

В опит да участват в реформата, през 2013 г. група родители от малкото градче Цесис в Северна Латвия изграждат Ново начално училище – oт класната стая до учебната програма, с активното участие на децата. Дана Нарвайша го оглавява, когато е едва на 27 години.

„Имаше родители, които осъзнаваха, че образованието се е променило прекалено малко, откакто те самите са ходили на училище, а най-големите им деца вече влизаха в системата – в детската градина, предучилищното образование или даже в училище. Те разбираха, че докато животът на работното място беше коренно различен, училището е същото. В началото те бяха опитвали да променят различни неща и осъзнаваха, че някои процеси на промяна вече са в ход, а и в нашия град има много добри училища. Знаете обаче, че това отнема прекалено дълго време, а децата растат много бързо и всяка година има значение“, сподели Дана Нарвайша в интервю за Би Ай Ти по време на Глобалната конференция на организацията Teach for All в Благоевград в края на октомври.

При основаването на новото училище там се записват само 9 ученици. Три години по-късно на първия учебен ден в клас влизат близо 100 деца между първи и четвърти клас. Новото начално училище привлича все повече деца с различната атмосфера в класните стаи, свободата на учениците да контролират сами учебния процес, както и практическите умения, които учителите насърчават.

Как протича учебният процес, контролиран от децата, как игрите стават основна част в образователния процес и как участват родителите – вижте във видеото.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …